Huwelijksakte aanvragen

Een huwelijksakte is een schriftelijk bewijs van uw huwelijk in de burgerlijke stand. U kunt de akte aanvragen als Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel. U vraagt deze aan in de gemeente waarin u bent getrouwd.

Voorwaarden

 • U bent in Den Haag getrouwd.
 • Bent u in het buitenland getrouwd? U kunt uw buitenlandse huwelijksakte inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Daarna kunt u een afschrift of uittreksel aanvragen.

Hoe werkt het?

Een instantie vraagt u om een huwelijksakte. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u getrouwd bent. U krijgt vervolgens een afschrift of een meertalig (internationaal) uittreksel van de akte. De originele akte blijft eigendom van de gemeente.

Welk document heb ik nodig?

Meestal vertelt de instantie die de akte wil hebben welk document u nodig heeft. Zij geeft ook aan hoe oud het document mag zijn. Het verschil tussen het afschrift en het meertalig (internationaal) uittreksel:

 • Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Het heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’. Het afschrift is alleen in het Nederlands verkrijgbaar.
 • Een meertalig (internationaal) uittreksel is een samenvatting van de akte. Op het uittreksel staat een uitleg in 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.

Bij de aanvraag van de akte kunt u aangeven welk document u wilt hebben.

Kosten

€ 13,80 in 2020 (exclusief portokosten). Na uw aanvraag krijgt u een rekening per e-mail.

Hoe lang duurt het?

Binnen 15 werkdagen stuurt de gemeente het afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel naar u op.

Goed om te weten

 • U kunt ook een afschrift of uittreksel voor iemand anders aanvragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.
 • Is de huwelijksakte langer dan 75 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Gemeentearchief.
 • Wilt u het document in het buitenland gebruiken, dan heeft u vaak een ‘apostille’ nodig. Deze kunt u aanvragen via de rechtbank. Lees meer over de apostille op rechtspraak.nl.

   Aanvragen

   Huwelijksakte aanvragen

   Wilt u de akte via DigiD opvragen? Dat kan alleen als u bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Lees meer over de BRP op overheid.nl.

   Zie ook