Den Haag - Huwelijksakte aanvragen

Huwelijksakte aanvragen

Een huwelijksakte is een schriftelijk bewijs dat 2 mensen met elkaar getrouwd zijn. Dit is in de burgerlijke stand opgenomen. U kunt van deze akte een afschrift of (internationaal) uittreksel aanvragen.

Voorwaarden

 • U kunt een afschrift of uittreksel van een huwelijksakte alleen aanvragen in Den Haag als het huwelijk in Den Haag is voltrokken. 
 • Wilt u een afschrift of uittreksel van een buitenlandse huwelijksakte aanvragen? Dat kan alleen als u deze akte heeft laten inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
 • U kunt een afschrift of uittreksel van de huwelijksakte aanvragen wanneer het om uw eigen huwelijksakte gaat. Het is ook mogelijk een afschrift of uittreksel voor iemand anders aan te vragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.
 • Is de huwelijksakte langer dan 75 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Gemeentearchief.

  Aanvragen

  Huwelijksakte aanvragen

  Het kan 15 werkdagen duren voordat u het afschrift of uittreksel ontvangt.

  Afschrift of internationaal uittreksel

  Afschrift

  Een afschrift is een kopie van de akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

  Het afschrift van de akte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Heeft u een afschrift van de akte in een andere taal nodig? Dan moet u de akte zelf laten vertalen door een beëdigd tolk/vertaler.

  Internationaal uittreksel

  Een internationaal uittreksel van de huwelijksakte is wel in meerdere talen beschikbaar. In het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan. Het meertalig uittreksel is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch. U kunt voor deze optie kiezen bij het aanvragen.

  Kosten

  € 13,40 in 2019 (exclusief portokosten). Na de aanvraag krijgt u een factuur via e-mail toegestuurd.

  Hoe lang duurt het?

  De gemeente verstuurt uw afschrift of internationaal uittreksel binnen 15 werkdagen.

  Zie ook Trouwboekje aanvragen