Voorkom zwerfafval

Dagelijks zijn veel medewerkers van de gemeente aan de slag om de stad schoon te maken en te houden. Help mee om zwerfafval te voorkomen. Zo houden we Den Haag samen schoon.

Wat kunt u doen om zwerfafval te voorkomen

Een schone stad begint bij hoe u zelf met uw afval omgaat. U kunt dus zelf al veel doen om zwerfafval te voorkomen.

De coronacrisis levert nieuw zwerfafval op. Steeds vaker komen mondkapjes en wegwerphandschoenen op straat en in parken terecht. Gooi deze altijd in de afvalbak of neem ze mee naar huis.

 • Zet geen vuilniszakken of los afval naast een afvalcontainer. Dit trekt ongedierte aan. En de medewerkers van Haagse Milieu Services kunnen de afvalcontainers niet goed legen omdat uw afval in de weg staat.
 • Wordt bij u het afval nog in vuilniszakken opgehaald? Gebruik dan van 1 maart tot en met 30 oktober de gratis gele meeuwenzakken. Meeuwen kunnen deze extra stevige zakken minder makkelijk openpikken. Kijk waar u deze zakken kunt afhalen op de pagina Meeuwenoverlast beperken.
 • Breng grofvuil weg naar een afvalbrengstation of maak een grofvuilafspraak om het op te laten halen.
 • Bent u onderweg? Gooi uw afval in een afvalbak, ook klein afval zoals peuken en kauwgom. Of neem het mee naar huis.
 • Voer de vogels niet. Te veel eten is ook voor hen ongezond. En voedsel dat blijft liggen, trekt ratten aan.

Wilt u meer doen?

 • Ziet u zwerfafval of afval dat naast een afvalcontainer is gezet? Gooi zwerfafval in de dichtstbijzijnde afvalbak. Doe afval naast de container zelf in de container als het erin past. Of meld het bij de gemeente. Dan wordt het opgeruimd.
 • Adopteer een ondergrondse afvalcontainer. U krijgt dan een sleutel om de container aan de zijkant te openen en verstoppingen te verhelpen. Zo helpt u mee met het schoonhouden van de plek rond deze container.
 • Doe mee met een opruimactie. Bijvoorbeeld met de Summer Challenge van TrashUre Hunt op het strand van Scheveningen.
 • Of start zelf een opruimactie in uw buurt. Lees over een voorbeeld hiervan: het verhaal van Jussi en Julian, die het zwerfvuil bij skatebaan de Reef in Ypenburg opruimen op de website Haagse Handen.

Waarom zwerfafval voorkomen

Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Ook trekt het ongedierte aan zoals ratten. Daarnaast kan de bodem vervuilen. Het duurt lang voordat zwerfafval verteert. Kauwgom bijvoorbeeld verteert pas na 20 jaar. En plastic breekt niet af, maar brokkelt langzaam af tot hele kleine stukjes. Die kleine stukjes plastic komen in het water terecht en vervolgens via vissen en mosselen in het eten van mensen.

Zie ook

  Gepubliceerd: 19 september 2019Laatste wijziging: 16 november 2020