Huisvuil aanbieden

U moet uw huisvuil aanbieden in een vuilniszak, minicontainer of een onder- of bovengrondse container. Er gelden bepaalde regels voor het aanbieden van uw huisvuil.

Hoe u uw huisvuil moet aanbieden, is afhankelijk van de wijk waarin u woont. Dit kan in een:

  • vuilniszak
  • minicontainer
  • onder- of bovengrondse container

Geen huisvuil

Dit mag u niet als huisvuil aanbieden:

Huis-aan-huis inzameling van huisafval

Woont u in een wijk waar u uw huisvuil iedere week in een losse vuilniszak of rolcontainer buitenzet? Dan gelden de volgende regels:

  • Zorg dat uw vuilniszak of minicontainer op de ophaaldag uiterlijk om 7.45 uur aan de weg staat. U mag uw huisvuil vanaf 22.00 uur de avond voor de ophaaldag aanbieden. Maar zet het liever pas op de dag zelf neer. Zo helpt u vervuiling en overlast door dieren tegen te gaan. De juiste ophaaldag vindt u in de huisvuilkalender.
  • Gebruik altijd de minicontainer die u van de gemeente kreeg of stevige vuilniszakken met een KOMO-keurmerk. Deze zijn steviger dan andere vuilniszakken en scheuren minder snel. Zo voorkomt u dat er vuil op straat terecht komt.
  • Maak de vuilniszakken goed dicht zodat vogels of andere dieren er niet makkelijk bij kunnen. En maak de zak niet zwaarder dan 8 kilo.
  • Zet het huisvuil zo dicht mogelijk bij de straat of op de aangegeven plaatsen voor huisvuil.
Woont u in een wijk waar huisvuil wordt ingezameld met minicontainers? Dan mag u geen losse vuilniszakken aanbieden.

Huisvuil niet opgehaald?

Heeft u uw huisvuil op tijd en op de juiste manier aangeboden? Maar is het om 17.00 uur nog niet opgehaald? Meld dit bij de gemeente.

Uw huisvuil wordt dan de volgende werkdag opgehaald door de Haagse Milieu Services (HMS). Wel moet u het huisvuil 's avonds binnen halen. De volgende werkdag zet u het voor 7.45 uur weer buiten. Zet u het huisvuil 's avonds niet binnen? Dan kunt u een boete krijgen.

Zelf uw huisvuil wegbrengen naar een container

Woont u in een wijk waar u zelf uw huisvuil moet wegbrengen? Bijvoorbeeld naar een onder- of bovengrondse restafvalcontainer of een verzamelplek in uw gebouw? Houd dan rekening met het volgende:

  • Plaats uw vuilniszakken altijd in de containers en nooit ernaast. Ook niet als de container vol is
  • Gebruik geen grote vuilniszakken, maar kies voor kleinere. Deze passen beter in de verzamelcontainer en voorkomen dat de container verstopt raakt.
  • Het is voor uw omgeving prettig als u de container alleen gebruikt tussen 7.00 en 22.00 uur.

Afval scheiden

Van goed gescheiden afval kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Door afval te scheiden helpt u mee om het gebruik van grondstoffen te verminderen en energie te besparen. Houd de volgende soorten afval daarom gescheiden van uw huisvuil:

Kringloopwinkel en repaircafé

Sommige spullen zijn nog goed bruikbaar en zonde om weg te gooien. Breng deze spullen naar een kringloopwinkel. Bijvoorbeeld werkende televisies, kleding of meubels. Kijk voor een kringloopwinkel in de buurt op allekringloopwinkels.nl. Of laat de spullen repareren, bijvoorbeeld bij een repaircafé (repaircafedenhaag.nl).

Frituurvet

Frituurvet kunt u inleveren bij het afvalbrengstation of de stadsboerderij. U mag het ook in een afgesloten verpakking in uw vuilniszak of minicontainer doen. Bijvoorbeeld in een plastic fles of de originele frituurvetverpakking.

Zie ook

Kijk voor alle informatie over afval op: www.denhaag.nl/afval.

Gepubliceerd: 16 februari 2018Laatste wijziging: 26 september 2018