Van losse vuilniszakken naar ondergrondse restafvalcontainers

De gemeente wil van Den Haag een schonere stad maken. Daarom moet de losse vuilniszak verdwijnen uit het straatbeeld. In een groot deel in Den Haag maken de vuilniszakken daarom plaats voor ondergrondse restafvalcontainers (ORAC’s). Bewoners die huisvuil aanbieden in een minicontainer of kliko gaan ook gebruik maken van de ondergrondse container.

De ondergrondse containers zijn afgesloten met een klep en liggen voor het grootste deel onder de grond. Hierdoor kan er geen ongedierte bij komen, zoals meeuwen en ratten. Dit is schoner dan vuilniszakken op straat, op uw balkon of in de tuin. Bij juist gebruik is de kans op zwerfvuil ook veel kleiner.

Ondergrondse afvalcontainers

Voordelen ondergrondse containers

Met een ondergrondse restafvalcontainer blijven de straten schoner. De belangrijkste voordelen zijn:

 • afval eerder uit huis
 • ook voor kleine hoeveelheden
 • minder kans op ongedierte
 • minder stank
 • geen zwerfafval door opengescheurde zakken
 • schonere woonomgeving

In de containers kunt u 7 dagen per week uw afval kwijt. Het is voor de omgeving wel prettig als u de container alleen gebruikt tussen 7.00 en 22.00 uur. Vanaf elke woning staat binnen ongeveer 75 meter een ondergrondse restafvalcontainer.

Aan de bak voor een schonere stad (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)

In de bak (en niet ernaast)

De ondergrondse container is bedoeld voor huishoudelijk afval. Bedrijven mogen geen gebruikmaken van de container. Zo blijft uw buurt schoon: 

 • Gooi uw huisvuil in een goed gesloten zak in de container.
 • Afval dat niet in een vuilniszak past, past ook niet in de container. Te groot afval kan verstopping veroorzaken.  
 • In wijken waar het gft-afval niet huis-aan-huis wordt opgehaald, kunt u het afval in een goed afgesloten vuilniszak in de ondergrondse container kwijt. U kunt het ook wegbrengen bij 1 van de afvalbrengstation. 
 • Voor papier, glas, textiel en plastic zijn er speciale verzamelcontainers bij u in de buurt.  
 • Grofvuil hoort niet in of naast de container. U kunt grofvuil gratis bij 1 van de afvalbrengstations brengen. Of laat uw grofvuil op afspraak aan huis ophalen.

Legen containers

De ondergrondse afvalcontainers worden tussen 7.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds geleegd. Dat duurt 5 tot 10 minuten per container. De inhoud van de bak is in principe ruim voldoende voor het aantal huishoudens dat er gebruik van maakt. Ook het aantal ophaaldagen is daarop afgestemd. De kans is hierdoor klein dat de container voor de ophaaldag vol zit.

Schone containers

De ondergrondse afvalcontainers worden jaarlijks van binnen en buiten schoongemaakt. Merkt u dat de bak erg vies is of stinkt? U kunt dit melden bij de gemeente.

Adoptie

Een juist gebruik van ondergrondse containers gaat zwerfvuil tegen. U kunt een ondergrondse restafvalcontainer adopteren. U krijgt dan een sleutel om de container te openen. Een eventuele verstopping kunt u dan zelf verhelpen. Op deze manier draagt u bij aan een schone en prettige leefomgeving.

Volle of verstopte container melden

Wanneer u ziet of merkt dat een afvalcontainer vol of kapot is, kunt u dit melden bij de gemeente. Controleer voordat u een melding doet eerst of de afvalcontainers echt vol zijn.

Container-tuintjes

In december 2018 is de gemeente in gestart met een proef met container-tuintjes rondom restafvalcontainers. De bedoeling is dat bewoners door de tuintjes minder snel afval naast de containers plaatsen. Als de proef een succes is, dan komen er misschien meer container-tuintjes in de stad. Tijdens de proef kunnen er geen container-tuintjes worden aangevraagd.

Zie ook

Folder ondergrondse afvalcontainers (PDF, 179,7 kB)
Factsheet over juridische procedure (PDF, 240,5 kB)
Folder Aan de bak voor een schonere stad (PDF, 1,7 MB)

Gepubliceerd: 6 november 2015Laatste wijziging: 4 oktober 2019