Plastic, blik en drinkpakken inzamelen in Leidschenveen

De gemeente wil in meer Haagse wijken plastic, blik en drinkpakken apart aan huis gaan inzamelen. Het gaat dan om wijken waar geen ondergrondse containers voor restafval staan (of komen). De 1e wijk waar plastic, blik en drinkpakken apart aan huis worden ingezameld is Leidschenveen.

Afval scheiden wordt steeds belangrijker. Er hoeft dan minder afval te worden verbrand en er zijn minder grondstoffen nodig om nieuwe spullen te maken. Bovendien kan veel afval worden gerecycled tot nieuwe producten.

Van plastic wordt bijvoorbeeld nieuw speelgoed, kinderwagens of nieuwe flessen gemaakt. Dit is een enorme winst voor het milieu.

In de gemeente bestaat 70% van het restafval (huisvuil) uit plastic, blik en drinkpakken. Omdat dit door het restafval zit, wordt dit materiaal nu verbrand. En dat is zonde want het is beter als dit materiaal apart wordt gehouden.

Leidschenveen

In Leidschenveen worden plastic, blikjes en drinkpakken sinds oktober 2016 apart aan huis ingezameld. In deze wijk doet maar liefst 88% van de bewoners mee met de gescheiden inzameling. Elke week neemt de hoeveelheid ingezameld plastic, blik en drinkpakken toe. Bij de 1e inzameling werd bijna 2.400 kilo opgehaald. Na 6 weken was dat al bijna 11.000 kilo per week.

Welke container op welke dag wordt geleegd, is te vinden in de digitale huisvuilkalender: www.denhaag.nl/huisvuilkalender.

Ook meedoen?

Bewoners van Leidschenveen die nog niet meedoen aan het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drinkpakken kunnen natuurlijk alsnog aansluiten. Een container kunt u eenvoudig aanvragen via de pagina container aanvragen of verwijderen. Eventueel kunt u een andere container teruggeven. Bijvoorbeeld de container die het minst wordt gebruikt.

Proef in de wijk De Velden

In 2014 heeft de gemeente een proef gedaan in wijk De Velden. Daar zijn plastic, blik en drinkpakken apart aan huis ingezameld. De bewoners kregen een extra mini-container om dit materiaal apart te houden. De proef was een succes. Tijdens deze proef scheidden de bewoners op deze manier maar liefst 13 keer meer plastic dan in de rest van Den Haag. Per bewoner werd er bijna 20 kilo plastic ingezameld en in de rest van Den Haag maar 1,5 kilo plastic per bewoner.

Bij deze proef bleek ook dat na een week de containers voor plastic en restafval nog lang niet vol zijn. Daarom is toen besloten de ene week plastic op te halen en de andere week het restafval en gft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/afval. Bij vragen kunt u mailen naar het e-mailadres afvalenschoon@denhaag.nl.


Gepubliceerd: 7 december 2016Laatste wijziging: 22 september 2017