Paspoort en identiteitskaart zonder vaste woon- of verblijfplaats aanvragen

Heeft u de Nederlandse nationaliteit maar geen vaste woon- of verblijfplaats en verloopt uw reisdocument? Dan kunt u bij een aantal gemeenten een reisdocument aanvragen.

Locaties

U kunt een reisdocument aanvragen bij de gemeenten Den Haag, Enschede, Maastricht, Echt-Susteren, Oldambt, Montferland, Bergen op Zoom, Bergeijk, Venlo, Breda, Sluis en aan de balie van de gemeente Haarlemmermeer op de luchthaven Schiphol.

Bent u na september 1994 uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen GBA)? Heeft u nu een woonadres in Nederland en wilt u zich op dat adres inschrijven in de BRP in die gemeente maar beschikt u alleen over een verlopen paspoort of identiteitskaart? U kunt zich ook met een verlopen paspoort of identiteitskaart laten inschrijven in de BRP in de gemeente waar u verblijft.

Aanvragen

 • U kunt alleen op afspraak terecht.
 • Neem telefonisch contact op via 14 070 of vanuit het buitenland via +31 70 353 30 00. U wordt dan binnen 3 werkdagen teruggebeld voor het maken van een afspraak.
 • U komt persoonlijk naar de afspraak.
 • De gemeente belt u als uw reisdocument klaar ligt.
 • U haalt uw reisdocument persoonlijk af op stadsdeelkantoor Centrum. Dit moet u binnen 3 maanden na uw aanvraag doen. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een reisdocument? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Meenemen naar afspraak

 • Een pasfoto. Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. Bekijk deze eisen op de website van de Rijksoverheid.
 • Alle reisdocument(en). Neem alle reisdocumenten die u heeft mee, ook eventuele buitenlandse paspoorten als u meer nationaliteiten dan alleen de Nederlandse heeft. De gemeente neemt de verlopen Nederlandse reisdocumenten in.
 • Documenten waarmee u uw verblijf in Nederland kunt bewijzen.
  Alle mogelijke verklaringen waarmee u kunt aantonen dat u in Nederland verbleef vanaf de datum van uw uitschrijving uit de BRP tot de datum van uw aanvraag. Bijvoorbeeld verklaringen van uitkeringsinstanties, verzekeringspapieren, werkgeversverklaring, woonvergunning, salarisstroken of bankafschriften. Dit is nodig om uw nationaliteit vast te stellen.
 • Indien u een andere nationaliteit heeft verkregen, neem dan documenten mee over hoe en wanneer u deze nationaliteit heeft verkregen.

Voor uw kind

Vraagt u een reisdocument voor uw kind aan? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van degenen die het gezag hebben en moet uw kind aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen. Voor het geven van toestemming kunt u het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken.

Jonger dan 18 jaar (paspoort) of jonger dan 12 (identiteitskaart)

Jonger dan 18 jaar bij aanvraag van een paspoort of jonger dan 12 jaar bij aanvraag van een identiteitskaart? Zorg voor schriftelijke toestemming van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben en neem hun geldig legitimatiebewijs mee. Voor het geven van toestemming kunt u het formulier Verklaring toestemming reisdocument gebruiken.

Formulier Verklaring toestemming reisdocument (PDF, 102,5 kB)

Gestolen

Is uw reisdocument gestolen? Dan vult u een verklaring van vermissing in bij de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Eisen aan de taal

Kijk voor de eisen aan de taal waarin documenten zijn opgesteld bij vertalingen van buitenlandse documenten.

Voorwaarden

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit
 • U staat nergens in Nederland ingeschreven in de BRP.
 • Het reisdocument blijft eigendom van de staat. Daarom mag u het niet weggooien of vernietigen als het is verlopen. U moet uw reisdocument inleveren als u een nieuw aanvraagt. Op verzoek kan uw oude reisdocument ongeldig worden gemaakt zodat u dat kunt houden.
 • De gemeente bekijkt per aanvraag of u in aanmerking komt voor een reisdocument.

Kosten

 • (zaken of tweede) paspoort voor 18 jaar en ouder: € 100,75 (2019: € 107,60)
 • (zaken of tweede) paspoort tot 18 jaar: € 87,40 (2019: € 90,15)
 • identiteitskaart 18 jaar en ouder: € 89,50 (2019: € 96,10)
 • identiteitskaart tot 18 jaar: € 67,45 (2019: € 69,20)

U betaalt deze kosten bij uw aanvraag aan de balie op stadsdeelkantoor Centrum. Daar kunt u pinnen en contant betalen.

Tarieven gelden in 2018.

Hoe lang duurt het?

 • Na ontvangst van alle originele documenten kan pas met zekerheid worden aangegeven of het aanvraagdossier compleet is, meer documenten nodig zijn of dat nader onderzoek nodig is.
 • In de meeste gevallen is er verder onderzoek nodig, de doorlooptijd is dan maximaal 8 weken.

Geldigheidsduur

Een paspoort en identiteitskaart is 10 jaar geldig als u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent. Als u bij de aanvraag jonger bent dan 18 jaar is het 5 jaar geldig. U mag uw paspoort en identiteitskaart op elk gewenst moment verlengen. U hoeft dus niet te wachten tot het verlopen is.

Briefadres

Heeft u een briefadres? Vraag dan een identiteitskaart of paspoort aan bij de gemeente waarin dat adres valt.