Onderwijs- en cultuurcentrum klaar in 2020

Op een beeldbepalende plek naast het stadhuis van Den Haag komt het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC). Het wordt een uniek gebouw waar 4 instellingen voor klassieke en moderne muziek- en dans komen. Een plek waar professionals, studenten en amateurkunstenaars samenwerken aan een uitdagend en boeiend programma van dans en muziek.

Het OCC wordt gebouwd waar de gebouwen van het Lucent Dans Theater, dr. Anton Philipszaal en het ministerie van Justitie hebben gestaan. De bouw van het OCC begon in juni 2017. In juni 2020 is het nieuwe onderwijs- en cultuurcentrum klaar. Het wordt een plek waar het prettig is om te zijn, te wonen en uit te gaan. Met winkels, een hotel en horeca. Door de ligging zijn er goede verbindingen met de omliggende buurten.

OCC in vogelvlucht
OCC in vogelvlucht

Instellingen

In het nieuwe centrum komen 4 nationale en internationale culturele instellingen:

Presentatie OCC

Bekijk de presentatie van het Onderwijs en Cultuur Centrum (OCC):

Presentatie Onderwijs en Cultuur Centrum (OCC) (PDF, 11 MB)

Een nieuw duurzaam gebouw

In het nieuwe gebouw liggen de concert- en danszalen naast elkaar. Het gebouw wordt 38 meter hoog en is daarmee lager dan het stadhuis van 50 meter hoog. Door de compacte opzet van het plan, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak wordt het een duurzaam gebouw.

Turfplaza bij nacht
Turfplaza bij nacht

Totstandkoming van het project

Bij het maken van plannen voor het Spuikwartier zijn de inhoudelijke en stedenbouwkundige kaders, de aanbestedingsstrategie, de financiële en de planologische kaders zijn vooraf bepaald door de gemeenteraad. Voordat de plannen werden bepaald, heeft de gemeente verschillende stads- en expertgesprekken georganiseerd. Bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van de culturele sector, architecten, stedenbouwkundigen en andere belanghebbenden dachten mee over de randvoorwaarden van het nieuwe Spuikwartier.

Bouwers

Bouwers In de zomer van 2015 heeft de bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) de aanbestedingsprocedure gewonnen voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier. Cadanz heeft een plan gemaakt voor een nieuw onderwijs- en cultuurcomplex. Op de speciale projectwebsite van Cadanz vindt u meer informatie over de bouw en het ontwerp van het Onderwijs– en Cultuurcentrum.

Het Spuikwartier
Het Spuikwartier

Ontwikkeling van het gebied

Het gebouw maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het Spuikwartier. Dat is het gebied
tussen het Spui, Turfmarkt, verlengde Nieuwe Haven en de Schedeldoekshaven. Er komt een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Met het plan komen er goede verbindingen met de omliggende buurten: het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. 

Aan de kant van de Schedeldoekshaven komt een 'stadsbalkon' dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein. Het Spuiplein voor het OCC wordt opnieuw ingericht met groen en water.

Foyer theaterzaal
Foyer theaterzaal

Inspiratieboek en stadsgesprekken

Tijdens de stadsgesprekken, via de website en een online enquête zijn veel suggesties en ideeën binnengekomen voor het nieuwe Spuikwartier. Hiervan is een inspiratieboek gemaakt.

Inspiratieboek Spuikwartier (PDF, 31,4 MB)

Nieuwsbrief Spuikwartier

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Spuikwartier? Abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Op nieuwsbrief Spuikwartier abonneren

Meer informatie

Kijk voor meer achtergrondinformatie op de pagina Onderwijs- en Cultuurcentrum Spuikwartier (RIS).

Gepubliceerd: 22 juni 2017Laatste wijziging: 6 oktober 2017