De Haagse carillons

De gemeente heeft verschillende carillons in beheer: in 'De Haagse Toren' en in de Oude Kerk in Scheveningen.

Grote kerk gezien vanuit de Nutstuin

'De Haagse toren'

Het carillon in 'de Haagse toren' (oftewel de Grote of Sint Jacobskerk) bestaat al sinds 1424. Het automatisch carillon klinkt dagelijks elk kwartier van 8.15 uur ’s ochtends tot 9.00 uur ’s avonds. Elke 3 maanden klinken nieuwe melodieën. Lees welke melodieën het carillon nu speelt. Daarnaast bespeelt de stadsbeiaardier het carillon op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur ’s middags.

Lees meer over het carillon van de Haagse toren.

  De Scheveningse beiaard

  De Oude Kerk in Scheveningen bestaat al sinds de 15e eeuw, en had waarschijnlijk meteen al luidklokken. De oudste klok is is er nog steeds. Coenraet Anthoniszoon goot deze klok in Den Haag. De 2e luidklok was gebarsten en werd in 1798 verkocht. Het duurde tot 1975 voordat de kerk ook haar eigen carillon kreeg, geplaatst door de Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Het geld voor het carillon was opgehaald onder de Scheveningse bevolking en aangevuld door de gemeente. Het carillonspel gaf de Scheveningers een gevoel van zelfstandigheid.

  Bandspeelwerk

  De techniek was in 1975 al ver ontwikkeld, maar computers in carillons gebruikte men nog niet. Het carillon wordt daarom nog steeds automatisch bespeeld door een bandspeelwerk met melodieën. Om de 4 maanden wordt de speelband als een draaiorgelboek verwisseld en zijn er nieuwe melodieën te horen.

  Het bandspeelwerk klinkt van 8.30 tot 21.00 uur. De beiaardier speelt woensdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur en op zaterdagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur op het carillon.

  Carillons in Den Haag

  Ook op andere plekken in de stad vind u carillons. Bijvoorbeeld bij het Vredespaleis. Meer informatie over de Haagse carillons vindt u op www.stichtingcarillondenhaag.nl.

  Melodieën op de Haagse carillons

  Bekijk wanneer u welke melodieën op de Haags carillons kunt beluisteren.

  Contact

  Contact opnemen met de stadsbeiaardier kan via info@gijsbertkok.nl.

  Zie ook: Speelbeleid gemeentelijke beiaarden (RIS 462545)

  Gepubliceerd: 30 januari 2013Laatste wijziging: 25 oktober 2018