Stadsboerderijen in Den Haag

De stadsboerderij is een plek in de stad waar u en uw kinderen kunnen zien wat er dagelijks op een boerderij allemaal gebeurt. Iedereen van jong tot oud is welkom. De stadsboerderij is ook een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt.

Er zijn 10 stadsboerderijen in Den Haag. Daar wonen geiten, schapen, konijnen en andere landbouwhuisdieren.

Waar zijn de stadsboerderijen

U vindt in Den Haag de volgende stadsboerderijen:

Kijk voor de locaties van de stadsboerderijen op de kaart.

Openingstijden

Alle stadsboerderijen zijn open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

De stadsboerderijen zijn gesloten op:

 • maandag
 • Koningsdag
 • 1e en 2e kerstdag
 • nieuwjaarsdag

Op 2e paasdag en 2e pinksterdag zijn de stadsboerderijen geopend. Als een stadsboerderij onverwachts niet open is op de aangegeven tijden, dan wordt dit via de Twitterpagina van de stadsboerderijen bekendgemaakt.

Activiteiten

De stadsboerderijen organiseren het hele jaar activiteiten voor jong en oud. Bijvoorbeeld schaapscheren, wilgen knotten en paaseieren zoeken. U vindt de activiteiten op de pagina Dieren en stadsboerderijen.

In overleg met de beheerder van de stadsboerderij kunnen kinderen meehelpen met de verzorging van dieren. Kleine dieren, zoals konijnen en cavia’s, kunnen ook op verzoek op bezoek bij zorginstellingen of ouderen thuis.

Schaapscheerfeesten 2019

In april en mei worden de schapen geschoren. Kinderen en volwassenen zijn welkom om mee te doen aan allerlei activiteiten. In 2019 is het extra feest want Natuur- en milieueducatie Den Haag bestaat 100 jaar. De schapen worden worden niet meer met de schaar geknipt, zoals 100 jaar geleden, maar met een scheermachine. In 2019 kunt u op de volgende data terecht.

 • Woensdag 24 april, De Schildershoeve

 • Zondag 28 april, De Herweijerhoeve

 • Woensdag 1 mei, De Reigershof

 • Woensdag 8 mei, Op den Dijk, 't Waaygat en De Woelige Stal

 • Woensdag 15 mei, De Gagelhoeve en De Kakelhof

 • Woensdag 29 mei, De Molenweide

Lessen tijdens schooluren en de Verlengde Schooldag

Er zijn lessen voor leerlingen van het primair onderwijs (basisonderwijs en speciaal onderwijs). Ook zijn er programma’s die horen bij de Verlengde Schooldag. Meer informatie hierover vindt u op Jaarprogramma milieueducatie.

Stage op een Haagse stadsboerderij

De Haagse stadsboerderijen zijn een SBB erkend leerbedrijf. MBO-studenten Dierverzorging 3 en 4 en HBO-studenten met een relevante studierichting kunnen stage lopen op een Haagse stadsboerderij.

Duurzaamheid op stadsboerderijen

Alle Haagse stadsboerderijen wekken energie op met zonnepanelen. Op stadsboerderij Landzigt staat een kleine windmolen die energie opwekt. Daarnaast zijn en worden er in de gebouwen duurzame aanpassingen gedaan, zoals isolatie en het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van de toiletten.
Ook doen de Haagse stadsboerderijen actief mee aan de landelijke campagne Alle kinderboerderijen duurzaam.

Recycling

Stadsboerderij de Kakelhoeve
Stadsboerderij de Kakelhoeve

Op de stadsboerderijen in Den Haag kunt u verder terecht voor het inleveren van:

De stadsboerderijen ontvangen een bijdrage voor de elektrische apparaten en het ingezameld vet. Van de opbrengsten kopen de stadsboerderijen nieuwe materialen en spellen. Zo helpt u het milieu en de stadsboerderijen.

Overzicht dieren

De stadsboerderijen houden bij hoeveel dieren er geboren, overlijden of vertrokken zijn. Welke en hoeveel dieren er zijn, kunt u lezen in onderstaand overzicht.

Overzicht geboren en vertrokken dieren stadsboerderijen (PDF, 20,5 kB)

Laatste tweets

Stadsboerderijen Den Haag op Twitter(externe link)

  Gepubliceerd: 19 december 2016Laatste wijziging: 16 april 2019