Uw zoekopdracht
Nieuws

Integrale actie voor een veilige Scheveningse haven

Gepubliceerd: 
19 mei 2017
Laatste wijziging: 
19 mei 2017

Ondernemers, inwoners en een aantal overheidsorganisaties zorgen samen voor een veilige haven om te wonen, werken en ontspannen. Daarom was er op donderdagavond 18 mei een gezamenlijke handhavingsactie door de gemeente, politie, openbaar ministerie, brandweer, marechaussee, douane, Stedin, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de Belastingdienst.

De overheidspartners controleerden horecapanden, bedrijfspanden en woningen op de naleving van regels. Ze trokken signalen van inwoners en ondernemers na over overlast, mogelijke misstanden en criminele activiteiten.

Horecacontroles

In totaal zijn er 13 horecazaken gecontroleerd. In 11 zaken werden overtredingen van regels en vergunningen geconstateerd. In 2 zaken was het kasboek niet in orde en 11 zaken konden niet de juiste vergunning tonen. Belastingzaken gaat dit verder onderzoeken. Bent u ondernemer? Zorg er dan voor dat u uw zaken op orde heeft.

Kijk voor meer informatie op de pagina Horeca.

Woningen

De Haagse Pandbrigade controleerde 14 woningen. Zij ontdekten bij een woning illegale woningsplitsing. Verder bleken 9 huurder een veel te hoge huur te betalen. Het gemeentelijk Huurteam  controleert of de huur klopt met de wettelijke regels. Vervolgens berekenen zij wat de maximale huurprijs zou mogen zijn. Het Huurteam gaat de 9 huurders verder helpen en adviseren.

Kijk voor meer informatie op de pagina Haagse Pandbrigade en op de pagina Huuradvies van het huurteam.

Voertuigcontrole

Op basis van kentekens controleerde Belastingzaken de betaling van gemeentelijke belastingen. In totaal werd voor € 32.500 aan achterstallige rekeningen geconstateerd. Op 14 voertuigen is beslag gelegd. De politie hield ook een grote verkeerscontrole op verschillende locaties. Agenten hielden een 35-jarige Hagenaar aan omdat hij meerdere slagwapens in zijn auto had liggen. Het gemeentelijke team Parkeren schreef 58 bekeuringen voor het niet betalen van parkeergeld.

Aanpak ondermijning

Politie en gemeente zijn al een paar maanden bezig met de aanpak van bepaalde criminele activiteiten in het havengebied. Het gaat hierbij om criminelen die gebruikmaken van normale faciliteiten en vergunningen. Denk aan criminelen die geld witwassen onder de dekmantel van een horecazaak. Of illegale prostitutie of een hennepplantage in een woning. Dergelijke activiteiten trekken weer andere criminelen aan. Ze maken het gebied langzaam steeds onveiliger. Politie en gemeente en vele betrokkenen werken samen om dit te stoppen. Het resultaat is dat er al diverse woningen en bedrijfspanden zijn gesloten in de afgelopen maanden. In de komende maanden worden de controles nog intensiever uitgevoerd.

Bedankt voor uw signalen

Het succes van de aanpak is voor een groot deel te danken aan oplettende bewoners en ondernemers. De politie krijgt steeds vaker meldingen van verdachte situaties. Hierdoor helpt iedereen mee aan een veilige buurt. Criminele en overlastgevers krijgen geen ruimte als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. De diverse organisaties zijn dankbaar voor de groeiende groep extra ogen en oren op straat. Dit kunt u doen om te helpen:

  • Bel bij verdachte zaken altijd direct 112, ook bij twijfel.
  • Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 voor het doen van volledig anonieme meldingen.
  • Gemeente Den Haag: neem contact op met het Klantcontactcentrum of ga naar www.denhaag.nl/meldingen voor meldingen over woonoverlast, uitkeringsfraude, ongedierte, storing straatverlichting, afval en fietswrakken.

Gepubliceerd: 
19 mei 2017
Laatste wijziging: 
19 mei 2017