Uw zoekopdracht

Samen zorg regelen

Gepubliceerd: 
26 april 2017
Laatste wijziging: 
22 mei 2017

Zelf uw zorg en ondersteuning organiseren? In Den Haag krijgt u alle ruimte om samen met anderen in uw buurt of wijk initiatief te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een stichting, vereniging of coöperatie. Dichtbij, op maat, met en voor uzelf en mede-inwoners van de stad.

Regel het slim en samen met anderen. Daarbij hoeft u niet alles zelf te bedenken. De gemeente helpt u op weg met tips en links op deze pagina zodat u kunt leren van de aanpak en ervaringen van anderen. Gaat u aan de slag en heeft u concrete vragen of wilt u uw ideeën bespreken? Stuur dan een e-mail naar samenzorgregelen@denhaag.nl zodat de gemeente hierover contact met u kan opnemen.

Waarom zelf regelen

Veel mensen willen zelf zeggenschap en regie houden over hun leven en de ondersteuning en zorg die zij eventueel nodig hebben. Bovendien hebben veel mensen eigen ideeën over wie ze wanneer en hoe laat over de vloer zouden willen hebben en hoe de zorgverlening of ondersteuning er precies uit zou moeten zien.
Als u dit samen met anderen regelt kunt u veel meer zelf bepalen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een stichting, vereniging of coöperatie opzetten. Wat het verschil is, leest u op de website www.tijdvoorsamen.nl.

Stappenplan

Alle begin is moeilijk. Om uw gedachten te bepalen en plannen met anderen te verkennen kunnen onderstaande stappen u op weg helpen:

 1. Werk samen met anderen uit wat er nu mist/wat er nodig is in uw buurt of wijk. Voor wie is dit van belang?
 2. Schets een beeld van wie daarin iets kan betekenen en wat die personen zouden kunnen doen.
 3. Voer gesprekken met deze personen om na te gaan of zij een concrete bijdrage kunnen leveren en op welke wijze dit in praktische zin vorm kan krijgen.
 4. Leg afspraken hierover beknopt vast met de nadruk op zo snel mogelijk starten en uitproberen. Dat kan door klein te beginnen en van daaruit samen verder te ontwikkelen.

Als u ook met instanties/organisaties samen wilt werken zijn onderstaande stappen ook handig:

 • Leg de intenties en ideeën vast in een eenvoudige intentieverklaring waarin onder meer is opgenomen: aanleiding voor de samenwerking, meerwaarde, wat en voor wie, organisatiesamenwerking (bijvoorbeeld in een coöperatie), actieplan en planning.
 • Zorg ervoor dat helder is wie welke rol en taken oppakt en dat de vorderingen in de tijd worden gevolgd en geëvalueerd.  

Informatie over welke organisatievorm het beste bij uw plannen past kunt u bijvoorbeeld terugvinden op www.cooperatieexpert.nl. Ook kunt u op kamervancooperatie.nl een checklist invullen om na te gaan of een coöperatie een handige organisatievorm voor uw initiatief is.

Als u de samenwerking in een coöperatie wilt onderbrengen kunt u gebruikmaken van het 10-stappenplan op www.wijzelf.nl. Ook op www.ikgastarten.nl is een stappenplan te vinden.

Aanmelden op denhaag.maex

Op denhaag.maex.nl kunt u ideeën van anderen steunen of uw eigen idee aanmelden. Op dit platform zijn al ruim 100 initiatieven in Den Haag aangemeld. Registreer u, vul informatie over uw initiatief in en geef aan wat u nodig heeft. U kunt meteen zaken doen.

Leer van andere zorgcoöperaties

Maak gebruik van het landelijke netwerk nlzorgtvoorelkaar.nl voor informatie en advies over burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn. U kunt hier ook online vragen stellen aan helpdeskmedewerkers.

Er zijn in Nederland al veel voorbeelden van mensen die samen met anderen hun zorg en ondersteuning hebben geregeld in een zorgcoöperatie. U hoeft het dus niet allemaal zelf te bedenken. Op www.vilans.nl vindt u een overzicht van zorgcoöperaties in het land. Ook staan er op de website van Vilans praktische tips hoe u kunt starten en welke kennis en ervaring er beschikbaar is.

Aansprekende voorbeelden van zorgcoöperaties zijn te vinden in Amsterdam (www.stadsdorpenamsterdam.nl), Utrecht (www.austerlitzzorgt.nl) en Brabant (zorgcooperatie.nl).

Algemene informatie over hoe u een zorgcoöperatie opzet vindt u bijvoorbeeld op de websites:

Ook op www.kamervancooperatie.nl vindt u uitgebreide informatie over het opstarten van een coöperatie. Bovendien kunt u online contact opnemen met onafhankelijke adviseurs en kunt u een checklist invullen om na te gaan of deze organisatievorm bij u past.

Op wijzelf.nl vindt u informatie en een handig filmpje over de verschillende Wijzelf zorgcoöperaties in Nederland en hoe u dit zelf kunt aanpakken. De eerste Haagse Wijzelf zorgcoöperatie is opgezet. Lees er meer over op de website www.wijzelf.nl/denhaag.

Den Haag in cijfers

Informatie over de stad en haar inwoners vindt u op denhaag.buurtmonitor.nl. U kunt hier zoeken naar gegevens over de hele stad, stadsdelen, wijken en buurten. De informatie wordt getoond in grafieken, tabellen of kaarten.

Met behulp van de elektronische databank van het CBS kunt u in StatLine zelf tabellen en grafieken samenstellen. De informatie is gratis en gemakkelijk te printen of te downloaden via statline.cbs.nl/Statweb. Toegang tot de StatLine app vindt u via opendata.cbs.nl/portaal/index.html#/CBS/nl/.

Ondernemersadvies van Social Club Den Haag

Ook zijn er platforms zoals Social Club Den Haag die informatie bieden aan sociale ondernemers. Zij geven advies, maar zorgen er ook voor dat sociale ondernemers hun kennis kunnen delen. Zie de website www.socialclubdenhaag.nl.

Samenwerken met stadslandbouw en stadsboerderijen

Samenwerken met stadslandbouwprojecten of stadsboerderijen kan interessant zijn als u mogelijkheden zoekt voor bijvoorbeeld dagbesteding of maaltijdverstrekking. Op www.stadslandbouwdenhaag.nl vind u alles over lokale voedselteelt in en rond de stad. Maar u vindt er ook nuttige informatie over bijvoorbeeld crowdfunding of beschikbare fondsen.

Vind ruimte in de stad

Zoekt u een geschikte plek om activiteiten te organiseren? Kijk dan eens op: buurthuisvandetoekomst.denhaag.nl.

In uw buurt

Wilt u in uw buurt hulp, zorg of ondersteuning organiseren? Kijk dan eerst wat er al is. Misschien kunt u aansluiten bij een bestaand initiatief. Voorbeelden zijn:

Inzet vrijwilligers

Vragen over vrijwillige inzet, informele zorg of diversiteit? Kijk op www.pepdenhaag.nl voor informatie, trainingen en advies op maat. U kunt een afspraak maken met één van de adviseurs of zelf de benodigde informatie zoeken in het www.pep-ebook.nl. Wilt u meer weten over werken met vrijwilligers? Volg de e-learning ‘Vrijwilligers in mijn organisatie’: www.pepdenhaag.nl/e-learning.

Op zoek naar vrijwilligers voor uw initiatief of zelf (met behoud van uw bijstandsuitkering) aan de slag als vrijwilliger? Op www.denhaagdoet.nl vindt u vrijwilligersvacatures en kunt u ook zelf uw vacature plaatsen. Of kijk op de website van de Den Haag Doet Vrijwilligersacademie voor allerlei interessante cursussen voor vrijwilligers en professionals die met vrijwilligers werken. Neem voor persoonlijk advies contact op met een van de vrijwilligerspunten in de stad. Een overzicht van vrijwilligerspunten vind u op: www.denhaagdoet.nl.

Zet studenten van het wijkleerbedrijf in

Binnen de wijkleerbedrijven van Calibris (zie calibrisadvies.nl) worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaargestoomd voor een baan. Zij volgen een opleiding en doen daarbij tegelijkertijd werkervaring op. Zij helpen kwetsbare wijkbewoners (ouderen, zieken en jonge gezinnen) met allerlei klusjes in en om het huis. Benieuwd of en hoe u deze mensen binnen uw initiatief kunt inzetten? Neem contact op met het Wijkleerbedrijf Den Haag via calibrisadvies.nl.

Geld voor uw initiatief

Heeft u geld nodig voor uw initiatief? Lees wat u kunt doen.

Ondernemend uit de bijstand

Heeft u een bijstandsuitkering en wilt u aan de slag met het opzetten van een zorgcoöperatie? Doe dan mee aan de pilot ‘Ondernemend uit de bijstand’. Meld u snel aan zodat de gemeente met u in gesprek kan gaan.

Wilt u een sociale coöperatie opzetten met als doel het verbeteren van de positie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt? En zoekt u naar mogelijkheden om uw idee uit te voeren? Cordaid kan helpen uw plannen te realiseren. Kijk op www.cordaid.org/nl/themas/cordaid-in-nederland/voor-cooperaties of www.ondernemenmeteenuitkering.nl voor meer informatie hierover.

Maaltijdvoorziening

Hoort maaltijdvoorziening ook bij de zorg of ondersteuning die u samen wilt regelen? Dan krijgt u te maken met de HACCP hygiëne code. Informatie hierover vind u bijvoorbeeld op haccpregels.com of op vrijwilligerswerk.nl/wetten-regels/warenwet.

Alle leidinggevenden en medewerkers die zich bezig houden met de behandeling en/of bereiding van voedsel moeten een training of instructie gevolgd hebben. Cursusaanbod vind u bijvoorbeeld op haccpdirect.nl/cursusaanbod/haccp-cursus of www.sho-horeca.nl/cursussen/spoedcursus-hygienecode-haccp

Korting Haagse inwoners

Met de Ooievaarspas krijgen inwoners van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk met een laag inkomen korting op allerlei activiteiten op het gebied van sport, cultuur, lidmaatschap en entree. Zie www.ooievaarspas.nl. De Ooievaarspas kan worden ingezet bij ruim 500 aanbieders. Heeft u in het kader van samen zorg regelen aanbieders die niet in dit lijstje voorkomen? Dan kunnen zij zich aanmelden via de website van de Ooievaarspas.

Laat u inspireren door verhalen van anderen

 • Frank Kanhai
  Frank zet Facebook in om samen met anderen tandemtochtjes te organiseren voor mensen die blind zijn of door een andere oorzaak niet zelf kunnen fietsen.

Op Facebook zegt hij:

Tijdje geleden een oproep gedaan op Facebook, dat wij op zoek waren naar een tandem, omdat wij heel graag willen fietsen met mensen die blind zijn of niet zelf kunnen fietsen, dankzij een zorgverzekeraar hebben wij nu een tandem. Wie is zo sportief en wil met ons fietsen? Wie wil als buddy fietsen? Binnenkort gaan wij een fietsdag organiseren. Fietsen is leuk maar samen fietsen is nog leuker. Het is tijd voor elkaar. Wie fietst met ons mee?
Still uit de video over Frank. Frank ziet u links.
Still uit de video over Frank. Frank ziet u links.

Bekijk de video over het initiatief van Frank op Facebook.

 • Jan Buijs
  Jan (lid bewonerscommissie Haag Wonen complex Steenhouwersgaarde) spreekt met Jurriaan van der Meijden (beleidsmedewerker team participatie en voorzieningen gemeente Den Haag) over de oprichting van een zorgcoöperatie voor bewoners van de Steenhouwersgaarde. 
Still uit de video over Jan. Jan ziet u links.
Still uit de video over Jan. Jan ziet u links.

Bekijk de video van het verhaal van Jan op het YouTubekanaal van de gemeente.

Meer verhalen over Haagse Initiatieven vindt u op:

Contact

Heeft u vragen, heeft u tips voor links naar interessante pagina's of mist u iets op deze pagina? Stuur dan een e-mail naar: samenzorgregelen@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 
26 april 2017
Laatste wijziging: 
22 mei 2017