Uw zoekopdracht

Voortijdig schoolverlater?

Gepubliceerd: 
31 maart 2014
Laatste wijziging: 
04 november 2016

Voortijdig schoolverlaten, wat is dat? Wat doet een casemanager van de gemeente? Het antwoord op deze (en andere) vragen over voortijdig schoolverlaten, zijn te vinden in de folder van het RMC Haaglanden over voortijdig schoolverlaten.

Folder 'Ben jij voortijdig schoolverlater?'

Jongeren tussen de 18 en de 23 jaar die zonder startkwalificatie stoppen met school worden voortijdig schoolverlaters genoemd. Dat zij al een tijd niet meer naar school gaan komt bijvoorbeeld omdat ze school niet meer zien zitten, de opleiding niet bij hen past of om een andere reden.

Startkwalificatie

Zonder een startkwalificatie maak je weinig kans op een leuke baan. Of een baan waarin je je kan ontwikkelen voor de toekomst. Het is dus belangrijk dat je één of meer diploma's haalt. Er zijn mensen die voortijdig schoolverlaters weer op weg kunnen helpen. Dat zijn de casemanagers Voortijdig Schoolverlaten (VSV).

'Als casemanager wil ik jongeren graag helpen een nieuwe start te maken'

Casemanager

Zodra een jongere stopt met school, krijgt de gemeente dit te horen. Eén van de casemanagers neemt dan contact op om te vragen waarom de jongere gestopt is. Samen zoeken zij dan naar mogelijkheden om een opleiding af te maken, om een leerwerktraject te volgen, of om losse certificaten halen. Zo kan de voortijdig schoolverlater toch een startkwalificatie halen.

'Mijn keuzes maak ik zelf, maar mijn casemanager helpt me daarbij'

Hulp bij problemen

Elke jongere verdient goede kansen. Soms zijn er omstandigheden die het extra moeilijk maken om terug te gaan naar school. Bijvoorbeeld de scheiding van ouders, gezondheid, schulden, verkeerde vrienden, taalproblemen of andere redenen. De casemanagers kunnen jongeren in contact brengen met mensen die daarbij kunnen helpen. Zij werken nauw samen met scholen, het UWV Werkbedrijf, sociale zaken en werkgelegenheidsprojecten en andere organisaties.

Wat kun je zelf doen?

Bel of mail een casemanager VSV in de eigen gemeente en maak een afspraak. In de folder van het RMC Haaglanden over voortijdig schoolverlaten staan alle contactgegevens.

Download de folder.

Liever een papieren versie? Vraag deze aan door een e-mail te sturen naar vsv@denhaag.nl

Bekijk je toekomst

De website www.bekijkjetoekomstnu.nl helpt bij het kiezen van een opleiding of stage. De website geeft antwoord op alle vragen over beroepen, scholen, werk en meer.

Zie ook

Gepubliceerd: 
31 maart 2014
Laatste wijziging: 
04 november 2016