Uw zoekopdracht
Product

Echtscheidingsakte

Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
12 april 2017

Een echtscheidingsakte is een schriftelijk bewijs dat 2 mensen niet meer met elkaar getrouwd zijn. Dit is in de burgerlijke stand opgenomen. U kunt van deze akte een afschrift aanvragen. Meestal is dit een afschrift van de huwelijksakte waarop staat wanneer het huwelijk ontbonden is.

U kunt het afschrift op verschillende manieren aanvragen:

Digitaal aanvragen

  • Digitaal met uw DigiD.
  • Via e-mail naar: akten@denhaag.nl met het 'Aanvraagformulier akte ontbinding huwelijk' en een kopie van uw legitimatiebewijs.
  • Schriftelijk met het 'Aanvraagformulier akte ontbinding huwelijk'. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs op naar Publiekszaken

Gewaarmerkt afschrift

Het afschrift is een kopie van de akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

Bewijs van echtscheiding in andere taal

Het afschrift van de echtscheidingsakte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Wilt u een bewijs van uw echtscheiding in een andere taal? Als uw huwelijk is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag, dan kunt u wel een internationaal uittreksel van de huwelijksakte krijgen waarop de datum van de echtscheiding staat. Op het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan.

Voorwaarden

  • U kunt een afschrift van de echtscheidingsakte of het internationaal uittreksel van de huwelijksakte alleen aanvragen in Den Haag als het huwelijk in Den Haag is voltrokken.
  • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden? Ook dan kunt u een afschrift of internationaal uittreksel aanvragen bij de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. Dit kan alleen als u het huwelijk heeft laten inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
  • Bent u in het buitenland getrouwd en in Nederland gescheiden en is het huwelijk niet ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag? Dan kunt u alleen een afschrift van de echtscheidingsakte aanvragen. Een internationaal uittreksel is dan niet mogelijk.
  • U kunt een afschrift van de echtscheidingsakte aanvragen wanneer het om uw eigen echtscheiding gaat. Het is ook mogelijk een afschrift van de akte voor iemand anders aan te vragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.

Kosten

€ 12,90 in 2017. U betaalt dit bedrag bij uw online aanvraag direct met iDEAL.
Bij een schriftelijke aanvraag betaalt u ook portokosten. Hiervoor krijgt u een rekening.

Hoe lang duurt het?

  • Bij een aanvraag per e-mail en post duurt het ongeveer 15 werkdagen.
  • Bij een aanvraag met DigiD (digitaal) duurt het 3 werkdagen.
Gepubliceerd: 
01 januari 2017
Laatste wijziging: 
12 april 2017