Uw zoekopdracht

Websites van het Haags Gemeentearchief

Gepubliceerd: 
12 juli 2010
Laatste wijziging: 
27 maart 2017

Het Haags Gemeentearchief heeft een aantal websites in eigen beheer. Daarnaast zijn er enkele websites die het Haags Gemeentearchief in samenwerking met andere culturele en historische organisaties heeft opgezet. De websites hebben allemaal een historisch karakter en dragen bij tot het verspreiden van historische informatie aan een breed publiek.

Hieronder vindt u de websites in alfabetische volgorde.

Haagse Bedrijven

Op de website Haagse Bedrijven is van alles te vinden over Haagse bedrijven uit het verleden. Ook kunt u hier zelf informatie toevoegen over Haagse bedrijven waar u vroeger gewerkt heeft.

Haagse Beeldbank

De Haagse Beeldbank is een website van het Haags Gemeentearchief met zo'n 190.000 foto's, prenten en tekeningen, affiches, kaarten en plattegronden van Den Haag, Loosduinen en Scheveningen. Om te bekijken en te bestellen!

Per 1 januari 2016 is het niet meer mogelijk om in de webwinkel afdrukken te bestellen. Dit komt omdat er steeds meer partijen op de markt zijn die u deze service goedkoper kunnen aanbieden. Het bestellen van een digitaal bestand blijft uiteraard wel mogelijk. Met dit digitale bestand kunt u dan zelf naar de printservice van uw keuze.

Haagse Filmbank

Op de Haagse Filmbank kunt u historische films over Den Haag en omgeving online bekijken.

Haagse Herinneringen

Op de website Haagse Herinneringen vindt u verhalen van Hagenaars in tekst, beeld en geluid.

Haagse Kaart

Op Haagse Kaart ontdekt u de groei van Den Haag door de eeuwen heen. Daarmee krijgt u inzicht in 6000 jaar Haagse geschiedenis, van de prehistorie, het ontstaan van het Binnenhof tot nu.

Haagse Middeleeuwse Elite

De website Haagse Middeleeuwse Elite is een prosopografische (= collectieve biografie) database van gegevens van de lokale politieke elite in de Middeleeuwen (tot in 1572).

Haagse Scholen

Op de website Haagse Scholen vindt u alles over scholen in Den Haag van vroeger en nu, zoals oude klassenfoto's.

Haagse Spoorzoekers

In de online tentoonstelling Haagse Spoorzoekers stellen 10 spoorzoekers zich voor en presenteren hun persoonlijke zoektocht naar de geschiedenis van het dagelijks leven in Den Haag. Het project werd begeleid door het Haags Gemeentearchief, de Openbare Bibliotheek en de Campus Den Haag, in de persoon van Wim Willems, hoogleraar Haagse Stadsgeschiedenis. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds 1818, het Mondriaan Fonds en het VSBfonds.
Geïnteresseerd in de geschiedenis van het dagelijks leven in Den Haag? Word dan ook Haagse Spoorzoeker! Op de website www.haagsespoorzoekers.nl leest u er alles over.

Haagse Straatnamen

De website Haagse Straatnamen gaat over de historie van straatnamen in Den Haag.

Bent u op zoek naar informatie over Joodse straatnamen in Den Haag? Kijk dan op de website Joods erfgoed Den Haag.

Haagse Tijden

De website Haagse Tijden is (vooral) gericht op de jeugd. Je kunt hier van alles lezen, zien en te weten komen over wat er vroeger in Den Haag gebeurde, wie er woonden en hoe deze mensen leefden. Van 3500 voor onze jaartelling tot nu!

Haagse Verenigingen

De website Haagse Verenigingen vertelt alles over het verenigingsleven van vroeger en nu in Den Haag, bijvoorbeeld sport-, muziek en vrijetijdsverenigingen.

Haagse Videobank

De nieuwste website www.haagsevideobank.nl van het Haags Gemeentearchief is de Haagse Videobank. Er staan al 118 video’s op uit de periode 1976 - 2012. Alle video’s gaan over de geschiedenis van Den Haag en haar inwoners.

Haagse Zoekplaatjes

Wat staat er op deze oude foto? Op de website Haagse Zoekplaatjes kunt u meedenken over historische foto's waarvan het HGA niet weet wat ze precies voorstellen.

Historisch Informatiepunt Ypenburg

De meesten mensen kennen Ypenburg als een nieuwe woonwijk, en veel andere mensen denken bij 'Ypenburg' nog altijd aan het vliegveld. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat de geschiedenis van Ypenburg veel verder terug gaat dan gedacht. Zo zijn er resten gevonden van een nederzetting van wel 5500 jaar oud! De website Historisch Informatiepunt Ypenburg toont de rijke geschiedenis van Ypenburg.

Joods Kindermonument

Meer dan 1700 joodse kinderen uit Den Haag hebben de 2de Wereldoorlog niet overleefd. Voor hen is een monument opgericht. Lees alles over de joodse kinderen in Den Haag en het monument op de website Joods Kindermonument.

Gepubliceerd: 
12 juli 2010
Laatste wijziging: 
27 maart 2017