Uw zoekopdracht
Nieuws

Concert met muziek van Willem Vogel

Gepubliceerd: 
14 maart 2017
Laatste wijziging: 
14 maart 2017

Op zaterdag 22 april is er een concert met werken van de kerkmusicus en componist Willem Vogel (1920-2010). Dit concert vindt plaats in de Kloosterkerk in Den Haag en is vrij toegankelijk.

Het concert is in de periode dat de overdracht van het archief van Willem Vogel aan het Nederlands Muziek Instituut/Haags Gemeentearchief wordt overgedragen. Het Wassenaars Kamerkoor voert het concert uit onder leiding van Geerten van de Wetering en met Harmen Trimp (orgel), Elena van Slogteren (sopraan) en Jelle Leistra (tenor). Op het programma staan muziekstukken met zang: koormuziek, liederen voor sopraan met orgelbegeleiding en orgelmuziek.

portret van WIllem Vogel (1920 - 2010)

Kerkmusicus

Willem Vogel was een allround kerkmusicus die actief was als organist, cantor (voorzanger) en componist. Hij was organist en cantor in Amstelveen en in Amsterdam van de Nieuwezijds Kapel en van de Oude Kerk. In die laatste kerk was hij tot 2000 organist. De composities van Vogel bestaan voor het overgrote deel uit kerkmuziek. Veel van zijn orgelmuziek heeft het kerklied als basis. Zijn koormuziek is grotendeels geschreven voor gebruik tijdens erediensten in de kerk, met bijbelteksten of kerkliederen als uitgangspunt. Ook componeerde hij veel melodieën voor kerkliederen. Die kwamen in allerlei zangbundels terecht, maar de meeste kerkgangers zullen Vogels melodieën kennen uit het 'Liedboek voor de Kerken' (1973) en het 'Liedboek - zingen en bidden in huis en kerk' (2013).

Sprekers

Tijdens de bijeenkomst wordt gesproken door Sytze de Vries, die als dichter en als predikant van de Oude Kerk in Amsterdam, veel met Vogel samenwerkte, en door Christiaan Winter, die als cantor lange tijd in de Oude Kerk met hem samenwerkte en hem daar ook opvolgde.

Uit te voeren werken

In de Kloosterkerk worden onder andere de volgende werken van Willem Vogel uitgevoerd:

  • Bijbelse opera 'David en Goliath' (een mini-opera)
  • Magnificat, liederen voor sopraan en orgel
  • Evangeliemotetten voor Epifaniëntijd, Palmzondag en Pasen.
  • Orgelwerken: triosonatine, Valeriussuite
  • Toccata psalm 150

Concert

Het concert is in de Kloosterkerk op 22 april om 16.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Gepubliceerd: 
14 maart 2017
Laatste wijziging: 
14 maart 2017