Uw zoekopdracht
Nieuws

Genomineerden prijsvraag Binckhaven bekend

Challenge Kavel 2: The Urban Lab

Gepubliceerd: 
19 december 2016
Laatste wijziging: 
23 februari 2017

De gemeente heeft een prijsvraag uitgeschreven om partijen uit te dagen om vernieuwende concepten te ontwikkelen voor een kavel in de Binckhorst met als titel 'Challenge Kavel 2: The Urban Lab'. Er zijn 5 ideeën genomineerd die kans maken op maximaal € 50.000.

Luchtfoto met de locatie van de kavel

In de Binckhorst is de Melkwegstraat verlengd en daardoor zijn er 3 kavels vrijgekomen die in 2017 ontwikkeld worden. Met de prijsvraag daagt de gemeente ondernemers uit om kavel 2 in te vullen met een vernieuwend idee dat past binnen de Binckhorsthaven als 'Urban Lab'. Een plek waar kennisontwikkeling en innovaties worden samengebracht. Het beste idee maakt kans op een maximale bijdrage van € 50.000 om het concept te realiseren.

Genomineerden

  • Mobi-Lab, Ben van de Ven, ontwikkelaar bij Urban Sync: Een Urban Lab op het gebied van duurzame mobiliteit. Duurzame mobiliteit onderzoeken, verder ontwikkelen en invoeren met bestaande en nieuwe initiatieven.
  • Bincksportcourt, Ties Rijkers, partner bij 3D printing company Revelating: Dé locatie waar talenten op een sportieve wijze worden ontdekt. Een 3D geprint clubhuis waar ondernemers en jongeren elkaar op een speelse manier leren kennen.
  • Binck Social Factory, Annelies Goedbloed, oprichter van de HaagseZwam: Een combinatie van duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. Er komt een kwekerij van oesterzwammen die op koffiedik groeien, een soepfabriek met ingrediënten van producten die anders worden weggegooid. In de horeca werken medewerkers van The Upside Café (mensen met downsyndroom).
  • Resourcecity: Sabrina Lindeman, kwartiermaker Binckhorst, 'urban curator' en vertegenwoordiger van ReSourceCity: een circulaire hotspot voor start-ups die direct gebruik maken van diverse restmaterialen uit de Haagse regio en deze gebruiken voor nieuwe producten en kennisontwikkeling.
  • Zip 2516, Rico Zweers, (concept) ontwikkelaar bij 'De Mannen van Schuim': Een stedelijke mix van een bakkerij, een Urban Playground en innovatieve start-ups. In de 'playground' is ruimte voor spontane ontmoetingen.

Lees meer over de genomineerde projecten in de nieuwsbrief Binckhorst van december 2016.

Video-icoon

YouTube Video: een vlog (filmpje) door vlogger Jelle Drijver. Hij ging voor de gemeente tijdens een lunch op de Binckhorst in gesprek met wethouder Boudewijn Revis en verschillende inwoners en ondernemers over het gebied én de prijsvraag.

Hoe werkt het?

De prijsvraag is opgesplitst in 2 fasen, de 1e fase is inmiddels afgerond. Fase 2 is de uitwerkingsfase. De partijen van wie de concepten geselecteerd zijn, krijgen de mogelijkheid om hun concept uit te werken tot een volwaardig plan met businessmodel. Deze plannen worden tijdens een korte presentatie aan de jury gepresenteerd. De winnaar krijgt € 50.000 en kan het plan realiseren.

Planning

  • Uitwerking concepten: december 2016/januari/februari 2017
  • Deadline indiening uitgewerkt plan: 14 februari 2017
  • Presentaties en selectie winnaar: 7 maart 2017

Tijdelijk initiatief

De creatieve, vernieuwende ideeën moeten aansluiten bij het programma Impact Economie. Lees meer hierover op de website www.impacteconomy.nl. De ligging van de kavel in het economische cluster Binckhorsthaven biedt veel perspectief voor experiment en concepten die ruimte bieden aan start-ups en innovatief ondernemerschap. Het is dé plek voor reuring en verbinding. Het winnende idee is een tijdelijk initiatief van in eerste instantie 10 jaar. Met de invulling van de kavel kan de overgang van de Binckhorst naar een toekomstbestendig, eigentijds, gemengd stedelijk gebied verder gestalte krijgen.

Competitiedocument

In het Competitiedocument Challenge Binckhorst kavel 2: The Urban Lab (bladerbare pdf) vindt u de beoordelingscriteria, randvoorwaarden en samenstelling van de jury.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar binckhorst@denhaag.nl.
Kijk ook op www.denhaag.nl/binckhorst


Gepubliceerd: 
19 december 2016
Laatste wijziging: 
23 februari 2017