Plaats to be joined with Hofvijver as pedestrian zone

Published: 26 February 2018Modified: 26 February 2018

The historic Plaats will again be connected to the Hofvijver. The square will undergo a major expansion. Through traffic will turn off from the Kneuterdijk to the Lange Vijverberg under the draft plan for De Plaats, which was released for public commentary.

According to Deputy Mayor Boudewijn Revis, the Plaats is an intimate and inviting square but it is now cut off from the Hofvijver. The pedestrian zone will create a better connection between the Plaats and the Lange Voorhout and Buitenhof, leading to a coherent entity of characteristic spots in the downtown area. Visitors will want to discover more of the city and will enjoy a pleasant walk through the city centre.

A striking podium around the statue of Johan de Witt will be the centrepiece of the square. The middle section will offer sufficient space for outdoor cafe seating. A walking path will be kept free along the buildings. There will also be more space to park bicycles on each side of the Plaats. The square will also get more plants and trees.

The draft design was developed with various parties over a series of meetings and is on view from 22 February until 5 April 2018. The plan is part of De Kern Bijzonder, an investment in the Hartlijn, a route between the Spuikwartier, Buitenhof, Plaats and Lange Voorhout.

Image: Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur.
Image: Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur.