Weesfietsenaanpak voor meer stallingsruimte

Onbeheerd achtergelaten fietsen zijn een grote ergernis voor bewoners. Stallingsruimte voor fietsen die echt worden gebruikt, is er te weinig. Bovendien zijn achtergelaten, soms ook kapotte, fietsen op straat een rommelig gezicht. In Den Haag geldt een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om de weesfietsenproblematiek aan te kunnen pakken.

Midden 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders een APV aangenomen om gebieden aan te kunnen wijzen waar een fiets een maximumperiode ongebruikt geparkeerd mag staan. Na deze maximumperiode kan de fiets door handhavers worden weggehaald en afgevoerd naar het fietsdepot. Als maximumperiode wordt meestal voor 28 dagen gekozen, maar op heel drukke plaatsen kan dit ook korter zijn.

Weesfiets of fietswrak

Een weesfiets is een fiets die lang onbeheerd op 1 plek staat. Deze fietsen kunnen technisch nog in goede staat zijn.

Fietsen die verwaarloosd zijn en technisch in onvoldoende staat van onderhoud zijn, zijn fietswrakken. Fietswrakken kunnen in de hele stad altijd worden weggehaald. Lees ook meer informatie over het melden van fietswrakken.

Aangewezen gebieden

Aangewezen gebieden De weesfietsenregeling geldt nu in de volgende gebieden:

  1. Zeeheldenkwartier
  2. Regentessekwartier
  3. Stationsbuurt
  4. Duinoord
  5. Strandweg/Boulevard
  6. Bezuidenhout (midden en oost)
  7. Leyenburg
  8. Rustenburg en Oostbroek

Vanaf 1 april 2018 geldt de weesfietsenregeling in de hele stad en mogen fietsen niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan.

Zie ook: Fietsen

Published: 9 september 2016Modified: 8 februari 2018