Uw zoekopdracht

Panorama Mesdag

Gepubliceerd: 
09 oktober 2011
Laatste wijziging: 
16 juni 2014

Stap in het grootste schilderij van Nederland, kijk 360º in het rond en onderga de magische illusie van het zinsbegoochelende panorama van Scheveningen uit 1881 in Museum Panorama Mesdag in Den Haag.

Adres & contact

Zeestraat 65
2518 AA Den Haag

Telefoon: (070) 310 66 65
Website: www.panorama-mesdag.com

Panorama Mesdag is gevestigd aan de Zeestraat in Den Haag en niet in Scheveningen zoals het schilderij zou doen vermoeden.

Toegankelijkheid

Toegang voor rolstoelgebruikers alleen mogelijk op afspraak en onder voorbehoud.

Het vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp en opkomende badplaats Scheveningen is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School. De bezoeker bevindt zich op het Seinpostduin, van waaruit in alle richtingen het uitzicht onbeperkt is: het vissersdorp met de vuurtoren, de Noordzee en het strand met de vissersschepen, de opkomende badplaats met de badkoetsjes en de eerste badhotels, de watertoren en in de verte de stad Den Haag, gescheiden van Scheveningen door een uitgestrekt duinlandschap.
Het uitzicht is nooit hetzelfde. Op sombere winterse dagen is de sfeer er grijzig en fris, op zonnige momenten is de lichtval er meer dan prachtig en van minuut tot minuut wisselend.

Uniek cultuurhistorisch monument

Hendrik Willem Mesdag schilderde het panorama met medewerking van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en enkele andere schilders van de Haagse School: Bernard Blommers, Théophile de Bock en George Hendrik Breitner. Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven en met zijn enorme afmeting van 120 x 14 meter een uniek cultuurhistorisch monument.

Tentoonstellingszalen

De zalen voor het panorama zijn deels gewijd aan de vaste collectie van Panorama Mesdag en deels aan wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie is voornamelijk een selectie van Mesdag’s vele strand- en zeegezichten. De tentoonstellingszalen, wisselen een paar keer per jaar van expositie en betreffen steeds Mesdag-, Haagse School-, of panoramagerelateerde kunstwerken.

Faciliteiten

  • garderobe (onbewaakt)
  • museumwinkel
  • parkeren bussen
Panorama Mesdag

Bekijk de video van Panorama Mesdag

Het YouTube-kanaal van Den Haag
Video Panorama Mesdag

Gepubliceerd: 
09 oktober 2011
Laatste wijziging: 
16 juni 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?