Uw zoekopdracht

Museum de Gevangenpoort

Gepubliceerd: 
09 september 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

In Museum de Gevangenpoort maakt u een wandeling door de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Het bijzondere gebouw stamt uit de Middeleeuwen.

Buitenhof 33
2513 AH Den Haag
(070) 346 08 61
slot@haagshistorischmuseum.nl
www.gevangenpoort.nl

Toegankelijkheid

Het gebouw is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Geschiedenis

De Gevangenpoort is de enige middeleeuwse poort van Den Haag. Het was 1 van de 3 toegangspoorten van het Binnenhof, de woningen van de Graven van Holland. De open ruimte voor de poort is de Plaats, een historisch bijzondere plek. Hier vonden bijvoorbeeld de terechtstelling van misdadigers plaats.

Vanaf de 15de eeuw werd dit gebouw gebruikt als gevangenis. De meeste gevangenen werden ondergebracht in cellen zonder daglicht en verwarming (Gayolen). De rijkere gevangenen zaten in de luxe Ridderkamer met verwarming. 1 van de belangrijkste gebeurtenissen is de moord op de broers Cornelis en Johan de Witt op 20 augustus 1672.

Museum

Sinds 1882 is de Gevangenpoort een museum. Er zijn hier onder andere oude martelwerktuigen te zien. In 2010 is de Gevangenenpoort opgeknapt en heeft samen met museum Galerij Prins Willem V, 1 ingang. De kleur van ramen, kozijnen en luiken zijn in de kleuren zoals die vroeger ook waren.

Kinderen

Het Museum organiseert rondleidingen voor kinderen vanaf 8 jaar. Daarnaast zijn er voor de onderbouw en bovenbouw, van het voortgezet onderwijs, speciale onderwijsprogramma's. Ook bestaat er de mogelijkheid om een kinderfeestje te organiseren. 

Historische wandeling

Het is mogelijk om na afloop van een rondleiding met de gidsen van het Haags Historisch Museum een wandeling te maken door het historische centrum van Den Haag. Neem hiervoor contact op met Haags Historisch Museum, telefoon (070) 312 30 62 of via slot@haagshistorischmuseum.nl.

Museum de Gevangenpoort

Wandeling langs monumenten in de binnenstad 

Gepubliceerd: 
09 september 2011
Laatste wijziging: 
25 april 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?