Uw zoekopdracht
Beleid

Klein chemisch afval (kca)

Gepubliceerd: 
19 juni 2014
Laatste wijziging: 
05 augustus 2014

Klein chemisch afval (kca) zijn alle producten die u thuis gebruikt en gevaarlijk zijn voor het milieu. Het is gevaarlijk om het weg te gooien bij het gewone afval. Of door de gootsteen, de wasbak of het toilet te spoelen. Lever het daarom gescheiden van uw huisvuil in.

Van verfresten, bestrijdingsmiddelen en batterijen is duidelijk dat het chemisch afval is. Maar wist u dat spaarlampen en (oude) medicijnen ook kca zijn?

Hoe herkent u klein chemisch afval?

Op de verpakking staat een speciaal symbool: een afvalcontainer met een kruis erdoorheen. Lege verpakkingen zijn geen chemisch afval. Een verfblik waaruit u met een kwast geen verf meer kunt halen, kan dus met het gewone huisvuil worden weggegooid. Lees meer over de verschillende soorten klein chemisch afval.

Hoe moet u met klein chemisch afval omgaan?

  • Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik daarom zo min mogelijk producten die chemisch afval opleveren. Vaak zijn er goede vervangende producten te koop.
  • Maak zuinig gebruik van producten die chemisch afval veroorzaken. Koop niet meer dan u nodig hebt en bewaar resten voor later.
  • Bewaar chemisch afval in de originele verpakking of schrijf op de verpakking om welke stof het gaat. Sluit de verpakking goed af en bewaar het afval op een veilige plaats.
  • Zet klein chemisch afval nooit buiten op straat bij het huisvuil.
  • Denk aan de gevaren voor mens, dier en omgeving.

Waar en wanneer aanbieden?

U kunt klein chemisch afval inleveren bij de winkel waar u het product heeft gekocht of bij 1 van de afvalbrengstations.

Elektrobak

Batterijen kunt u ook kwijt in 1 van de 20 elektrobakken die in de stad staan. Bekijk een overzicht van de elektrobakken op de kaart van Den Haag.

De elektrobak is een speciale container waar u elektrische apparaten, batterijen en papier of glas gescheiden in kunt gooien. Let op: spaarlampen en LED-lampen horen niet in de elektrobak. U kunt spaarlampen en LED-lampen inleveren bij een van de afvalbrengstations en bij veel winkels die deze lampen verkopen.

De bakken zijn geplaatst op proef. Op dit moment zijn er geen plannen om meer elektrobakken te plaatsen.

Waarom kca scheiden?

Als klein chemisch afval op de juiste manier wordt ingeleverd en verwerkt, levert het geen gevaar op voor mensen, dieren en planten. Gescheiden inzameling is beter voor het milieu, maar ook voor de veiligheid van de vuilnismannen. Zij kunnen zich prikken aan gebruikte injectienaalden of ernstige verwondingen oplopen, als een fles met gevaarlijke vloeistof uit elkaar spat.

Twijfel?

Twijfelt u of iets klein chemisch afval is? Lever dan liever iets teveel dan te weinig gescheiden in.Gepubliceerd: 
19 juni 2014
Laatste wijziging: 
05 augustus 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?