Uw zoekopdracht
Beleid

Klein chemisch afval (kca)

Gepubliceerd: 21 juni 2010 Laatste wijziging: 19 maart 2013

Klein chemisch afval (kca) zijn alle producten die u thuis gebruikt en gevaarlijk zijn voor het milieu. Het is gevaarlijk om het weg te gooien bij het gewone afval. Of door de gootsteen, de wasbak of het toilet te spoelen.

Van verfresten, bestrijdingsmiddelen en batterijen is duidelijk dat het chemisch afval is. Maar wist u dat spaarlampen en (oude) medicijnen ook kca zijn?

Hoe herkent u klein chemisch afval?

Dat is vrij makkelijk, want op de verpakking staat een speciaal symbool: een afvalcontainer met een kruis erdoorheen. Lege verpakkingen zijn geen chemisch afval. Een verfblik waaruit u met een kwast geen verf meer kunt halen, kan dus met het gewone huisvuil worden weggegooid. Lees meer over de verschillende soorten klein chemisch afval.

Hoe moet u met klein chemisch afval omgaan?

  • Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik daarom zo min mogelijk producten die chemisch afval opleveren. Vaak zijn er goede vervangende producten te koop.
  • Maak zuinig gebruik van producten die chemisch afval veroorzaken. Koop niet meer dan u nodig hebt en bewaar resten voor later.
  • Bewaar chemisch afval in de originele verpakking of schrijf op de verpakking om welke stof het gaat. Sluit de verpakking goed af en bewaar het afval op een veilige plaats.
  • Zet klein chemisch afval nooit buiten op straat bij het huisvuil.
  • Denk aan de gevaren voor mens, dier en omgeving.

Waar en wanneer aanbieden?

U kunt klein chemisch afval inleveren bij de winkel waar u het product heeft gekocht of bij een van de Afvalbrengstations.

Waarom kca scheiden?

Als klein chemisch afval op de juiste manier wordt ingeleverd en verwerkt, levert het geen gevaar op voor mensen, dieren en planten. Gescheiden inzameling is beter voor het milieu, maar ook voor de veiligheid van de vuilnismannen.

Kca gescheiden inleveren voorkomt bijvoorbeeld dat ze zich prikken aan gebruikte injectienaalden of ernstige verwondingen oplopen als een fles met gevaarlijke vloeistof in de vuilniswagen uit elkaar spat.

Twijfel?

Twijfelt u of iets klein chemisch afval is? Lever dan liever iets teveel dan te weinig gescheiden in.Stuur artikel door

*verplicht

Volg DenHaag.nl

Altijd op de hoogte blijven van Den Haag en de ontwikkelingen in de stad? Meld u aan voor de nieuwsbrief @DenHaag.nl. Of volg ons op Twitter of Facebook!

Stadspanel

Denk mee over Den Haag. Geef u op voor het Haags stadspanel. En maak kans op een jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.