Uw zoekopdracht
Project

Spuiforum, cultureel hart van de stad

Openbaar gebouw met breed cultureel programma

Gepubliceerd: 07 november 2013 Laatste wijziging: 08 november 2013

In november 2012 heeft de Haagse gemeenteraad ingestemd met de realisatie van het Spuiforum: een uniek openbaar gebouw waar dans, muziek en theater samenkomen. Een plek die het Spui weer op de kaart zet als uitgaansboulevard, met een fantastisch nieuw uitzicht over Den Haag en omgeving.

Spuiforum, zicht op de Turfmarkt vanaf het Spui

Spuiforum, zicht op de Turfmarkt vanaf het Spui

Het Spuiforum wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De stichting Dans- en Muziek Centrum Den Haag verzorgt, net als op de huidige locatie, een breed programma met alle soorten cultuur. Van Bach tot Borsato en van Blaudzun tot Bollywood. Tijdens de bouw van het Spuiforum worden de voorstellingen van de gezelschappen uitgevoerd in een tijdelijk theater in Scheveningen: het Zuiderstrandtheater.

Kijk voor meer informatie op Partners van het Spuiforum.

Verbetering binnenstad

Door het Spuiforum op deze plek aan het Spui te bouwen, wordt het Spui een uitgaansboulevard. Het huidige Spuiplein wordt kleiner en ook de bestrating in het gebied wordt aangepast, zodat het aansluit bij de rest van het centrum. Naast het Spuiforum komt, aan de kant van het Stadhuis, een gezellig plein met winkels en terrassen. Door de plaatsing van het Spuiforum keert het zicht op de Nieuwe Kerk weer terug. Aan de andere kant van het gebouw ontstaat ruimte, zodat de Schedeldoekshaven verbeterd kan worden. Na de bouw van het Spuiforum kunnen hier nieuwe gebouwen komen, die de huidige brede verkeersbaan versmallen. Het Spuiforum is de kroon op de verbeteringen die de afgelopen jaren zijn gedaan om de binnenstad aantrekkelijker te maken.

Openbaar en toch besloten

Het Spuiforum heeft straks 3 multifunctionele zalen. De Danszaal, waar ook grote toneeluitvoeringen mogelijk zijn. De Ensemblezaal, voor kleine uitvoeringen en dagelijks gebruik door het Conservatorium. En de grote Concertzaal in de koepel, op 35 meter hoogte met een fantastisch uitzicht over de stad.

Het Spuiforum geeft studenten, musici, dansers, amateurgezelschappen en populaire vormen van cultuur de mogelijkheid om naast én met elkaar hun creatieve proces te ontwikkelen, vormgeven en uitvoeren. En dat alles in een gebouw dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open staat voor publiek. Het grote atrium is straks, via een stapeling roltrappen, de toegang tot de verschillende zalen en de deels besloten ruimtes van de bewoners. Aan de buitenkant van het gebouw en vanuit het atrium is het leven dat zich afspeelt in het gebouw de hele dag door te zien door de grote glaspartijen.

Bekijk een impressie van het Spuiforum in het fotoalbum Spuiforum.

Ontwerp en bouw

In 2010 heeft een aantal architectenbureaus een ontwerp ingezonden. Hagenaars konden hun mening geven over de ontwerpen. De winnaar van deze competitie was Neutelings Riedijk Architecten. In 2011 en 2012 zijn aanpassingen gedaan op het ontwerp, om het goedkoper en aantrekkelijker te maken. Daarbij is het gebouw kleiner geworden en een kwartslag gedraaid. Daarmee werd het Spuiforum goedkoper en komt het met de ingang aan het Spui te staan. Door de draai wordt het ook mogelijk om de Schedeldoekshaven weer onderdeel van de binnenstad te maken.

Het nieuwe ontwerp is eind 2012 goedgekeurd door de gemeenteraad. In de afgelopen periode zijn de plannen verder uitgewerkt. Op 18 juli 2013 heeft de gemeenteraad het geld vrijgemaakt om te starten met de bouw. Als alles volgens plan verloopt zullen in 2018 de eerste lessen en voorstellingen in het nieuwe Spuiforum plaatsvinden. 

Bekijk het het ontwerp van het Spuiforum (pdf, 63,9 MB) van Neutelings Riedijk Architecten.

Meer informatie

Bestuurlijke stukken Spuiforum

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar: spuiforum@denhaag.nl.

Zie ook

Stuur artikel door

*verplicht

Meer Spuiforum

Kijk voor meer informatie op denhaag.nl/spuiforum.


Volg DenHaag.nl

Altijd op de hoogte blijven van Den Haag en de ontwikkelingen in de stad? Meld u aan voor de nieuwsbrief @DenHaag.nl. Of volg ons op Twitter of Facebook!

Stadspanel

Denk mee over Den Haag. Geef u op voor het Haags stadspanel. En maak kans op een jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.