Uw zoekopdracht

Landgoederen Marlot en Reigersbergen

Gepubliceerd: 
25 augustus 2009
Laatste wijziging: 
21 oktober 2016

De landgoederen Marlot en Reigersbergen vertegenwoordigen een cultuurhistorisch erfgoed. Door hun historie, natuur en recreatie zijn beide gebieden erg waardevol voor de inwoners van Den Haag.

Marlot is sinds 1917 opengesteld voor publiek. Het heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Op het terrein vindt u een vlindertuin met bijna 20 soorten vlinders. Daarbuiten ligt het boerenland waarin u kunt wandelen en fietsen.

Karakteristieke landschapsstijl

De tuinen van Marlot werden in de periode van 1677 tot 1712 aangelegd volgens de stijl van het Hollands classicisme. In de periode van 1783 tot 1828 ontwikkelde het landgoed zich verder onder invloed van deze landschapsstijl. Zo heeft het parkbos een beek met bruggetjes en slingerende paden.

Reigersbergen is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. De contouren van het landhuis en de tuin zijn nog te zien. Op het terrein vindt u een vlindertuin.

Verbonden via bruggetjes

Marlot en Reigersbergen zijn op 4 plaatsen met elkaar verbonden. Via bruggetjes kunt u van Marlot naar Reigersbergen wandelen. Op Marlot ligt aan de westzijde een fietspad. Via de Leidsestraatweg fietst u over de monumentale boogbrug een fietspad op, dat over Marlot naar de Bezuidenhoutseweg leidt.

Activiteiten op de landgoederen

  • Voor het landhuis Marlot is een speelweide.
  • In de landgoedbossen wandelt u over lanen met oude, dikke bomen. Met hun dichte bladerdak vormen zij ’s zomers een natuurlijke tunnel.
  • Op landgoed Reigersbergen is een koffiehuis aan de Leidsestraatweg.
  • Op het landgoed Reigersbergen is in 2000 een vlindertuin aangelegd. Daar zijn veel soorten vlinders te zien, zoals klein koolwitje, atalanta, citroenvlinder, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. Daarnaast groeien in de vlindertuin planten en struiken met veel kleine bloemen. U kunt de vlindertuin niet in, maar vanachter een hek heeft u een goed zicht op de tuin.

Toegankelijkheid

Beide landgoederen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Alleen Reigersbergen is iets minder goed beloopbaar.

Adres & bereikbaarheid

De hoofdingang is aan de Marlotlaan, maar u kunt het landgoed ook bereiken via de Bezuidenhoutseweg, Hofzichtlaan en de Leidsestraatweg.

De landgoederen zijn bereikbaar met de buslijnen 43, 65, 88, 90, 91 en 491. Met de auto bereikt u de landgoederen via de Bezuidenhoutseweg, Hofzichtlaan en Leidsestraatweg. Er zijn geen speciale parkeervoorzieningen aanwezig, maar rondom het landgoed kunt u gratis parkeren.

Zie ookGepubliceerd: 
25 augustus 2009
Laatste wijziging: 
21 oktober 2016