Uw zoekopdracht
Product

Parkeervergunning voor bewoners

Gepubliceerd: 
01 januari 2015
Laatste wijziging: 
16 januari 2015

Woont u in een gebied waar betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor bewoners kunt u daar parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen.

U kunt een parkeervergunning aanvragen als u bij de gemeente Den Haag staat ingeschreven op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt. Staat u nog niet in Den Haag ingeschreven? Dan kunt u een parkeervergunning alleen aanvragen bij de balie.

Direct regelen

Uw parkeervergunning kan direct ingaan als u na het invullen van het formulier met iDeal betaalt. U kunt er ook voor kiezen de vergunning op een andere datum in te laten gaan. Dan is betaling via automatisch incasso of acceptgiro ook mogelijk. U kunt met hetzelfde formulier een parkeervergunning voor uw bezoek aanvragen.

Vraag parkeervergunning aan

Bent u gehandicapt? Dan kunt u mogelijk een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten aanvragen. Daarmee kunt u op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag parkeren.

Voorwaarden

  • U bent of uw echtgenoot/geregistreerd partner is eigenaar van de auto en u woont samen op een adres in een gebied waar parkeervergunningen nodig zijn om te parkeren. Bekijk de gebieden op www.mediablend.nl.
  • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van Den Haag op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
  • U kunt (tijdelijk) geen gebruik maken van een eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein (door huren of kopen). 
  • De parkeervergunning is niet geldig in winkelstraten tijdens de winkeltijden.
  • Deelt u een auto? Dan gelden aanvullende voorwaarden.
  • Op 1 adres geldt voor de eerste toegewezen vergunning het basistarief en voor iedere volgende vergunning het duurdere tarief. Dit kan ook gelden als u een woning huurt in een verzamelgebouw of complex. De gemeente kijkt hiervoor of er op uw adres 1 of meer keer afvalstoffenheffing wordt opgelegd. Betaalt u afzonderlijk afvalstoffenheffing? Dan betaalt u het basistarief voor de bewonersparkeervergunning.

Bewijsstukken bij bijzondere situaties

In een aantal gevallen moet u bij uw aanvraag extra documenten meesturen:

  • een leasecontract op uw naam als u in een leaseauto rijdt.
  • een verklaring van uw werkgever als u in een auto van uw werkgever rijdt. Daarin moet staan of u het voertuig altijd of af en toe nodig heeft voor uw werk. Ook het kenteken moet erin staan.
  • een digitale versie van het eigendomsbewijs van uw auto als u in een auto met een buitenlands kenteken rijdt.
  • een verklaring van de verhuurder van uw woning of van de Vereniging van Eigenaren (VVE) als uw eigen parkeerplaats tijdelijk bezet of niet beschikbaar is. In de verklaring moet staan dat er op dit moment geen plaatsen beschikbaar zijn. De verklaring mag maximaal 1 week oud zijn.

Kosten

Tarieven 2015 Per 6 maanden Per 12 maanden
Vruchtenbuurt, Leyenburg en Bloemenbuurt, Laakkwartier-Oost € 6 € 12
Overige wijken:
1e auto op 1 adres € 18 € 36
2e en volgende auto('s) op 1 adres € 105 € 210

Bij iedere aanvraag betaalt u € 13 aan leges.

Hoe lang duurt het?

U kunt zelf aangeven wanneer u uw vergunning wilt laten ingaan. Wilt u de vergunning direct laten ingaan? Dan kunt u alleen met iDeal betalen. Bij betaling met automatische incasso kan uw vergunning na 6 werkdagen ingaan. Bij betaling met acceptgiro is dat 14 dagen. 

Geen bewonerspas meer per 1 januari 2015

Bewoners hebben sinds 1 januari 2015 geen pas meer nodig om in hun vergunninggebied te parkeren. Parkeercontroleurs scannen de kentekens van geparkeerde auto's en zien dan of de auto in het juiste gebied geparkeerd staat (dit heet 'kenteken parkeren').

Zie ook

Gepubliceerd: 
01 januari 2015
Laatste wijziging: 
16 januari 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?