Uw zoekopdracht
Product

Geboorteakte

Gepubliceerd: 
01 januari 2016
Laatste wijziging: 
28 december 2015

Een geboorteakte is een schriftelijk bewijs van uw geboorte en de inschrijving van uw geboorte bij de burgerlijke stand. U kunt hiervan een afschrift of (internationaal) uittreksel aanvragen. U vraagt een afschrift of uittreksel van de geboorteakte aan in de gemeente waar u bent geboren.

U kunt het afschrift of uittreksel op verschillende manieren aanvragen:

Digitaal aanvragen

  • Digitaal met uw DigiD.
  • Schriftelijk met het Aanvraagformulier geboorteakte. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u samen met een kopie van uw legitimatiebewijs op naar Publiekszaken.

Afschrift of internationaal uittreksel

Een afschrift is een kopie van de akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

Het afschrift van de akte is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Heeft u een afschrift van de akte in een andere taal nodig? Dan moet u de akte zelf laten vertalen door een beëdigd tolk/vertaler.

Een internationaal uittreksel van de geboorteakte is wel in meerdere talen beschikbaar. In het uittreksel staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan. Het meertalig uittreksel is in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch. U kunt voor deze optie kiezen bij het aanvragen.

Voorwaarden

  • U kunt een afschrift of uittreksel van een geboorteakte alleen aanvragen in Den Haag als u in Den Haag geboren bent.
  • Wilt u een afschrift of uittreksel van een buitenlandse geboorteakte aanvragen? Dat kan alleen als u deze geboorteakte heeft laten inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.
  • U kunt een afschrift of uittreksel van de geboorteakte aanvragen wanneer het om uw eigen geboorteakte gaat. Het is ook mogelijk een afschrift of uittreksel van een akte voor iemand anders aan te vragen. Lees meer over het aanvragen van een afschrift of uittreksel voor iemand anders.
  • Is de geboorteakte langer dan 100 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u alleen terecht bij het Gemeentearchief.

Kosten

€ 12,80 (tarief 2016). U betaalt dit bedrag bij uw online aanvraag direct met iDEAL.

Bij een schriftelijke aanvraag betaalt u ook portokosten. Hiervoor krijgt u een rekening.

Hoe lang duurt het?

  • Bij een digitale aanvraag krijgt u het afschrift of uittreksel van de akte na 3 werkdagen thuisgestuurd.
  • Vraagt u het afschrift of uittreksel van de akte schriftelijk aan? Dan krijgt u de akte na 10 werkdagen thuisgestuurd.
Gepubliceerd: 
01 januari 2016
Laatste wijziging: 
28 december 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?