Uw zoekopdracht

Akte burgerlijke stand, afschrift en uittreksel

Gepubliceerd: 01 april 2014 Laatste wijziging: 12 april 2014

De burgerlijke stand maakt akten op van belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. De akten zijn het bewijs van deze gebeurtenissen en worden maar 1 keer opgemaakt. Soms vraagt een instantie u om een bewijs van een akte. Hiervoor kunt u een gewaarmerkt afschrift of uittreksel gebruiken. U kunt deze alleen aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt.

Wat is het?

Een akte is een bewijs van een belangrijke gebeurtenis in uw leven. Zoals een geregistreerd partnerschap of overlijden. Een akte wordt maar 1 keer opgemaakt.

Soms heeft u een afschrift of uittreksel van een akte nodig. Bijvoorbeeld als u pensioen aanvraagt of gaat trouwen. Bij de burgerlijke stand kunt u dan een afschrift of een uittreksel van een akte aanvragen. U kunt hiervoor alleen terecht bij de gemeente waar de akte is opgemaakt.

Een afschrift is een fotokopie van een akte met een stempel en een handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heet ook wel een ‘gewaarmerkt afschrift’.

In een uittreksel uit het register van de burgerlijke stand staan alleen de persoonsgegevens die op de akte staan.

U kunt alleen een afschrift of uittreksel van een akte in Den Haag opvragen als:

 • de geboorteakte, trouwakte, akte van geregistreerd partnerschap, of scheidingsakte is opgemaakt in Den Haag. Bijvoorbeeld: Bent u getrouwd in Den Haag? Dan kunt u alléén in Den Haag terecht voor een afschrift of uittreksel van uw huwelijksakte.
 • de gebeurtenis in het buitenland heeft plaatsgevonden en de desbetreffende akte in Den Haag is ingeschreven,
 • er sprake is van een 'gerechtvaardigd belang', zoals bijvoorbeeld voor een gerechtelijke procedure, een huwelijk of partnerschapsregistratie.

Is de geboorteakte langer dan 100 jaar geleden opgemaakt? Dan kunt u bij het Gemeentearchief terecht. Voor een huwelijksakte is dit het geval bij 75 jaar en voor een overlijdensakte bij 50 jaar.

Wat zijn de mogelijkheden?

U kunt de aanvraag doen:

 • voor uzelf
 • als gemachtigde
 • als bloedverwant in de opgaande en neerdalende lijn (dat betekent: als ouder of kind en niet als broer of zus)
 • als erfgenaam
 • als geregistreerd partner of echtgenoot
 • als wettelijk vertegenwoordiger.

Sommige bewijzen zijn ook in andere talen dan Nederlands verkrijgbaar. Een meertalig uittreksel bestaat uit Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch. Is een afschrift niet meertalig verkrijgbaar of accepteert een land het niet? Dan moet u het afschrift zelf laten vertalen door een beëdigd vertaler.

Welke bewijzen kan ik aanvragen?

Hoe vraag ik een bewijs aan en wat heb ik nodig?

U doet uw aanvraag:

 • Digitaal: via de productpagina van de akte met DigiD. U kunt alleen digitaal akten aanvragen met een DigiD als u bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente.
 • Aan de balie: met een geldig legitimatiebewijs. Vraagt u een afschrift of uittreksel aan voor iemand anders? Neem dan ook (een kopie van) het legitimatiebewijs van deze persoon mee en een ondertekende brief waarin deze toestemming geeft om dit voor hem te regelen. Maak direct een afspraak voor het aanvragen van een standaarduittreksel.

Maak een afspraak

 • Schriftelijk: met (een kopie van) uw legitimatiebewijs en een brief die u heeft ondertekend. U stuurt deze op naar Publiekszaken.

Buitenlandse akte

Wilt u een afschrift van een buitenlandse akte aanvragen? Dat kan alleen als u deze akte heeft laten inschrijven in de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag.

Wat kost het?

Een afschrift of uittreksel van een akte van de burgerlijke stand kost € 12,10 (plus portokosten bij een schriftelijke aanvraag). U ontvangt hiervoor een rekening.

Stuur artikel door

*verplicht

Levering aktes

Let op, de levertermijnen van aktes zijn tijdelijk langer dan normaal! Lees meer bij Levertermijnen aktes langer.

Volg DenHaag.nl

Altijd op de hoogte blijven van Den Haag en de ontwikkelingen in de stad? Meld u aan voor de nieuwsbrief @DenHaag.nl. Of volg ons op Twitter of Facebook!

Stadspanel

Denk mee over Den Haag. Geef u op voor het Haags stadspanel. En maak kans op een jaar lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek.