Uw zoekopdracht
Product

Parkeervergunning voor bewoners

Gepubliceerd: 
01 januari 2016
Laatste wijziging: 
17 juni 2016

Woont u of gaat u wonen in een gebied waar betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor bewoners kunt u daar parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen.

U kunt een parkeervergunning aanvragen als u bij de gemeente Den Haag staat ingeschreven op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt. Uw parkeervergunning kan direct ingaan als u na het invullen van het formulier met iDeal betaalt. U kunt er ook voor kiezen de vergunning op een andere datum in te laten gaan. Dan is betaling via automatisch incasso of acceptgiro ook mogelijk. U kunt met hetzelfde formulier een parkeervergunning voor uw bezoek aanvragen.

Vraag parkeervergunning aan

Bent u gehandicapt? Dan kunt u mogelijk een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten aanvragen. Daarmee kunt u op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag parkeren.

Verhuist u binnen of naar Den Haag?

Gaat u wonen in een gebied waar betaald parkeren geldt, maar staat u nog niet in Den Haag ingeschreven, of verhuist u binnen Den Haag en u staat nog niet op uw nieuwe adres ingeschreven? U kunt een parkeervergunning aanvragen voordat u zich laat inschrijven bij de gemeente Den Haag op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt. 

Vraag parkeervergunning aan (nog niet ingeschreven in Den Haag)

Stuur bij uw aanvraag een kopie mee van uw koop- of huurcontract van het huis waar u gaat wonen.

Voorwaarden

 • U bent of uw echtgenoot/geregistreerd partner is eigenaar van de auto en u woont samen op een adres in een gebied waar parkeervergunningen nodig zijn om te parkeren. Bekijk de gebieden op www.mediablend.nl.
 • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van Den Haag op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt.
 • U kunt (tijdelijk) geen gebruik maken van een eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein (door huren of kopen). 
 • In Den Haag is een aantal gebieden waar voornamelijk geparkeerd kan worden met mobiel betalen of betalen bij de parkeerautomaat. Parkeervergunningen worden daar niet uitgegeven, of zijn beperkt geldig. In straten met een winkelstraatregeling mogen vergunninghouders alleen ’s avonds en ’s nachts parkeren. Bewoners van een straat waar overdag een winkelstraatregeling geldt, mogen overdag dan met hun vergunning parkeren in aanliggende straten. Kortparkeerders kunnen aan de borden op straat aflezen dat er een winkelstraatregeling geldt. Vergunninghouders worden er schriftelijk over geïnformeerd bij de aanvraag van hun vergunning. In andere gebieden, bijvoorbeeld rond de Palace Promenade en in De Resident, geldt dat niet. In deze commerciële gebieden zijn weinig parkeerplaatsen op straat, omdat ze zijn ingericht als winkel- en bedrijvengebied. Hier geldt een beperkte uitgifte van parkeervergunningen. De parkeerplaatsen op straat zijn bestemd voor kortparkeerders (maximaal 2 uur, rondom de Palace Promenade maximaal 1 uur). Bewoners moeten daar gebruik maken van eigen parkeerplaatsen en kunnen geen bewoners- en bezoekersparkeervergunning kopen.
 • Deelt u een auto? Dan gelden aanvullende voorwaarden.
 • Is uw auto langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter, of rijdt u in een camper? Dan gelden andere voorwaarden.
 • Op 1 adres geldt voor de eerste toegewezen vergunning het basistarief en voor iedere volgende vergunning het duurdere tarief. Dit geldt ook als u een woning huurt in een verzamelgebouw of complex waar alle bewoners hetzelfde adres hebben: dan betaalt 1 bewoner het basistarief en iedere volgende bewoner het hoge tarief. Uitzondering op deze regel is wanneer iedere bewoner afzonderlijk afvalstoffenheffing betaalt. Dan betaalt iedere bewoner het basistarief.

Bewijsstukken bij bijzondere situaties

In een aantal gevallen moet u bij uw aanvraag extra documenten meesturen:

 • een leasecontract op uw naam als u in een leaseauto rijdt.
 • een verklaring van uw werkgever als u in een auto van uw werkgever rijdt. Daarin moet staan of u het voertuig altijd of af en toe nodig heeft voor uw werk. Ook het kenteken moet erin staan.
 • een digitale versie van het eigendomsbewijs van uw auto als u in een auto met een buitenlands kenteken rijdt.
 • een verklaring van de eigenaar of beheerder van de garage waaruit blijkt dat de parkeerplaatsen tijdelijk bezet of niet beschikbaar zijn. In de verklaring moet staan dat u op dit moment geen gebruik maakt van de parkeerplaats én dat er op dit moment geen plaatsen beschikbaar zijn. De verklaring mag maximaal 1 week oud zijn.

Kosten

Tarieven 2016 Per 6 maanden Per 12 maanden
Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt, Laakkwartier-Oost en tot 1 juli 2016 Leyenburg € 6 € 12
Overige wijken:
1e auto op 1 adres € 18 € 36
2e en volgende auto('s) op 1 adres € 105 € 210

Bij iedere aanvraag betaalt u € 13,20 aan leges (tarief 2016).

Van wanneer tot wanneer uw vergunning precies loopt, ligt aan de wijk waarvoor u een vergunning heeft. Het tarief kan daarom afwijken van de bedragen in de tabel.

Hoe lang duurt het?

U kunt zelf aangeven wanneer u uw vergunning wilt laten ingaan. Wilt u de vergunning direct laten ingaan? Dan kunt u alleen met iDeal betalen. Bij betaling met automatische incasso kan uw vergunning na 6 werkdagen ingaan. Bij betaling met acceptgiro is dat 14 dagen.

Als u nog niet in Den Haag staat ingeschreven, kan de vergunning op zijn vroegst na 5 werkdagen ingaan. U moet een machtiging tot automatische incasso afgeven.

Geen bewonerspas meer

Bewoners hebben sinds 1 januari 2015 geen pas meer nodig om in hun vergunninggebied te parkeren. Parkeercontroleurs scannen de kentekens van geparkeerde auto's en zien dan of de auto in het juiste gebied geparkeerd staat (dit heet 'kenteken parkeren').

Zie ook

Gepubliceerd: 
01 januari 2016
Laatste wijziging: 
17 juni 2016

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?