Uw zoekopdracht
Beleid

Tips bij burenlawaai

Gepubliceerd: 
13 maart 2013
Laatste wijziging: 
03 april 2013

Lawaai van de buren is voor 1 op de 3 Nederlanders een probleem. 850.000 gezinnen hebben zelfs extreem veel overlast van de buren. Die herrie kan het woonplezier flink bederven. In erge gevallen kan het zelfs invloed hebben op de gezondheid, bijvoorbeeld door stress, slapeloosheid of ruzie met de buren.

De normen waaraan geluidsisolatie moet voldoen, zijn voor nieuwbouwwoningen in de wet vastgelegd. Voor alle andere woningen zijn geen normen in de wet vastgelegd.

Tips bij burenlawaai

Heeft u last van de buren? U vindt hier een aantal tips:

  • Onderzoek van welke geluiden u last heeft. Is dat de radio of tv, huishoudelijke apparaten of deuren die worden dichtgegooid?
  • Wanneer hoort u deze geluiden en heeft u er altijd last van?
  • Praat met andere mensen in de buurt over de situatie, zodat u ook hun mening over het lawaai hoort.
  • Praat met uw buren. Misschien weten ze helemaal niet dat ze voor veel herrie zorgen. Probeer afspraken te maken, bijvoorbeeld over vaste tijden om piano te spelen.
  • Kijk op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder voor meer tips en ideeën.
  • Op de website van de rijksoverheid staat alle informatie over burenlawaai. De informatie is geschreven door mensen die in hun werk met burenlawaai te maken hebben.

Komt u er met uw buren niet uit?

Neem dan contact op met uw woningcorporatie, de gemeente Den Haag, het Meld- en Steunpunt Woonoverlast of de politie. Zie Woonoverlast melden.

Gepubliceerd: 
13 maart 2013
Laatste wijziging: 
03 april 2013

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?