Uw zoekopdracht
Beleid

Regels voor het uitlaten van honden en het opruimen van hondenpoep

Gepubliceerd: 
13 september 2013
Laatste wijziging: 
03 december 2013

Den Haag is een grote stad waar veel mensen op een beperkt gebied met elkaar samen leven. Zowel hondenbezitters als mensen zonder hond moeten op een prettige manier gebruik kunnen maken van de beperkte openbare ruimte. Daarom zijn er regels opgesteld voor honden en hun baasjes.

Losloopgebieden

Losloopgebieden zijn speciale plekken in de stad waar honden los mogen lopen zolang ze daarbij het verkeer en mensen niet hinderen en het wild niet verstoren. Dit kan een groenstrook, het strand of park zijn.

Wilt u precies weten waar in uw stadsdeel de hond los mag lopen? Bekijk dan de kaarten met de hondenuitlaatplekken per stadsdeel

Aanlijnen

Is uw hond aangelijnd? Dan mag uw hond meewandelen door de hele stad. Behalve in gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Honden mogen bijvoorbeeld niet op kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden komen. 

Opruimplicht hondenpoep

In heel Den Haag is het verplicht hondenpoep op te ruimen. Dus ook in de gebieden waar honden los mogen lopen. Zo blijft Den Haag schoon. U bent als hondenbezitter altijd verplicht om een opruimmiddel bij u te hebben. Zoals papieren, plastic (poep)zakjes of een schepje. U kunt de poep vervolgens in een hondenpoepbak of een normale afvalbak werpen. Vraag een hondenpoepbak aan voor uw buurt op Hondenpoepbakken aanvragen.

Alleen gehandicapte mensen met een blindengeleidehond of gehandicaptenhond hebben geen opruimplicht voor hondenpoep.

Hondenpoep melden

Ligt er hondenpoep op straat? Dit kunt u melden. De gemeente gebruikt uw melding om beter te kunnen handhaven.

Meld hondenpoep op straat

Boetes

De gemeentelijke handhavingsteams, boswachters en de politie controleren de regels voor aanlijnen van uw hond en het opruimen van hondenpoep. De kosten van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

Hond in de duinen
Gepubliceerd: 
13 september 2013
Laatste wijziging: 
03 december 2013

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?