Uw zoekopdracht
Beleid

Regels voor het uitlaten van honden en het opruimen van hondenpoep

Gepubliceerd: 
10 april 2015
Laatste wijziging: 
03 oktober 2016

Den Haag is een grote stad waar veel mensen op een beperkt gebied met elkaar samen leven. Zowel hondenbezitters als mensen zonder hond moeten op een prettige manier gebruik kunnen maken van de beperkte openbare ruimte. Daarom zijn er regels opgesteld en speciale losloopgebieden aangewezen.

Losloopgebieden zijn speciale plekken in de stad waar honden los mogen lopen zolang ze daarbij het verkeer en mensen niet hinderen en het wild niet verstoren. Dit kan een groenstrook, het strand of een park zijn. Er zijn 191 losloopgebieden in Den Haag.

Wilt u weten waar in Den Haag de hond los mag lopen? Bekijk dan de Hondenkaart. Op de Hondenkaart staan de losloopgebieden aangegeven. Deze gebieden zijn groen of geel gekleurd. De plaatsen waar u niet mag komen met een hond zijn rood gekleurd.

Aanlijnen

Is uw hond aangelijnd? Dan mag uw hond meewandelen door de hele stad. Behalve in gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Honden mogen bijvoorbeeld niet op kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden komen. 

Opruimplicht hondenpoep

In heel Den Haag is het verplicht hondenpoep op te ruimen. Dus ook in de losloopgebieden, waaronder het strand. Zo blijft Den Haag schoon. U bent als hondenbezitter altijd verplicht om een zakje, schepje of ander opruimmiddel bij u te hebben. U kunt de poep daarna weggooien in een hondenpoepbak, afvalbak of ondergrondse restafvalcontainer.

Alleen gehandicapte mensen met een blindengeleide- of gehandicaptenhond hebben geen opruimplicht voor hondenpoep.

Hondenpoep melden

Ligt er hondenpoep op straat? Dit kunt u melden. De gemeente gebruikt uw melding om beter te kunnen handhaven.

Meld hondenpoep op straat

Boetes

De gemeentelijke handhavingsteams, boswachters en de politie controleren de regels voor aanlijnen van uw hond en het opruimen van hondenpoep. De kosten van de boete wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.

Hond in de duinen
Gepubliceerd: 
10 april 2015
Laatste wijziging: 
03 oktober 2016