Uw zoekopdracht
Product

Individuele parkeerplaats gehandicapten

Gepubliceerd: 
12 januari 2015
Laatste wijziging: 
06 mei 2015

Een individuele gehandicaptenparkeerplaats is een speciale parkeerplek bij uw woning of werk die alleen voor uw voertuig bestemd is. Bestuurders en passagiers kunnen deze parkeerplaats aanvragen.

De parkeerplaats is gekoppeld aan het kenteken van uw voertuig. Vraagt u een individuele gehandicaptenparkeerplaats aan in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet u wel voor het parkeren betalen.

Parkeerplaats aanvragen

U vraagt de parkeerplaats aan met het aanvraagformulier Parkeervoorzieningen voor mensen met een handicap. U vindt dit formulier aan het einde van de folder Parkeervoorzieningen voor mensen met een handicap:

Print het formulier, vul het in en stuur het naar het adres dat onderaan het formulier staat.

Belangrijk bij uw aanvraag

Voor uw aanvraag is een medische keuring van de GGD nodig. Die moet u vooraf betalen. Maak het bedrag voor de medische beoordeling over op IBAN NL85 BNGH 0285 1383 75 ten name van Gem. Den Haag GGD/SMZ onder vermelding van medische beoordeling, de naam en voorletters van de aanvrager. U kunt deze kosten niet aan de balie van GGD/SMZ betalen.

Na uw aanvraag

Een arts of adviseur van de afdeling Sociaal Medische Zorg van de GGD (GGD/SMZ) neemt uw aanvraag in behandeling zodra de kosten voor de medische beoordeling zijn ontvangen. U krijgt dan een oproep waarop staat waar en wanneer u verwacht wordt voor de medische beoordeling.

Voorwaarden

 • U voldoet aan de eisen voor het krijgen van een Europese gehandicaptenparkeerkaart.
 • Als u over een eigen parkeerplaats beschikt of als er bij uw woning en/of werk doorgaans voldoende parkeerplaatsen zijn, kunt u geen individuele gehandicaptenparkeerplaats krijgen.
 • De gemeente kijkt bij uw aanvraag naar de parkeerdruk in uw straat. Als er in uw straat veel auto’s parkeren, is de kans groter dat u een gehandicaptenparkeerplaats krijgt toegewezen.

Voor passagiers gelden nog aanvullende voorwaarden:

 • Het kenteken van het voertuig waarvoor u een parkeerplaats aanvraagt, staat geregistreerd op uw huisadres. 
 • De gezondheidstoestand van uw inwonende partner of huisgenoot speelt ook een rol. Er wordt gekeken of hij of zij u kan begeleiden bij het in- en uitstappen van een voertuig of bij het duwen van een rolstoel. Is dat volgens u niet het geval? Dan moet hij of zij mogelijk ook medisch beoordeeld worden door een arts van de GGD. Ook bekijkt de gemeente of een bestuurder veilig kan stoppen bij uw woning om u te helpen bij het in- en uitstappen.

Regels aanleggen parkeerplaats

 • Een plaats wordt aangelegd op de eerst mogelijke parkeerplaats vanaf de voordeur van het woon- of werkadres.
 • Een plaats wordt niet aangelegd binnen 5 meter van een kruispunt. 
 • Een plaats wordt niet aangelegd voor een uitrit.
 • De voorkeur gaat uit naar een insteekvak vanwege de afmeting en belasting op de openbare weg. 
 • Bij de parkeerplaats wordt een bord geplaatst volgens de uitvoeringsvoorschriften BABW (Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), zie wetten.overheid.nl.

  Kosten

  De medische beoordeling en de parkeerplaats zijn niet gratis. De volgende kosten zijn mogelijk:

  aanleg individuele parkeerplaats € 350
  verplaatsing individuele parkeerplaats € 261
  medische beoordeling € 167,50
  spoedbeoordeling € 217,50
  vervanging onderbord bij wijziging kenteken € 110
  opnieuw aanbrengen van de lijnen op straat € 145

  Vergoeding

  Heeft u kosten gemaakt voor de parkeerplaats en heeft u een laag inkomen? Dan kunt u een vergoeding aanvragen voor deze kosten.

  Hoe lang duurt het?

  Blijkt uit de uitslag van uw medische beoordeling dat u voldoet aan de eisen? Dan legt de gemeente de gehandicaptenparkeerplaats binnen 12 weken aan.

  Verhuizen

  Gaat u verhuizen en wilt u op uw nieuwe adres ook een parkeerplaats? Neem dan contact op met de gemeente Den Haag via telefoonnummer 14070. Er komt een verkeerstechnisch onderzoek om te zien wat de mogelijkheden op uw nieuwe adres zijn.

  Opzeggen

  Wilt u uw parkeerplaats opzeggen? Stuur dan een e-mail naar gehandicaptenfaciliteiten@denhaag.nl. Zet in uw mail dat u de plaats wilt opzeggen. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. U kunt uw verzoek ook per post sturen naar Dienst Stadsbeheer (Parkeren), postbus 12651, 2500 DP Den Haag. 

  Gepubliceerd: 
  12 januari 2015
  Laatste wijziging: 
  06 mei 2015

  U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?