Uw zoekopdracht
Product

Aangifte van overlijden

Gepubliceerd: 
05 februari 2014
Laatste wijziging: 
13 maart 2015

Als er iemand is overleden, doet u hiervan aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden.

Maak een afspraak

  • Maak direct een afspraak voor de aangifte van overlijden. Zo voorkomt u lang wachten bij uw stadsdeelkantoor.
  • De begrafenisondernemer óf een nabestaande doet persoonlijk aangifte van overlijden aan de balie op een van de stadsdeelkantoren. De aangifte wordt meteen verwerkt.
  • De gemeente maakt namelijk bij aangifte van overlijden een document waarin ze toestemming geeft voor de uitvaart. Voor het uitstellen of vervroegen van een begrafenis of crematie heeft u een vergunning nodig.

Meenemen naar de aangifte

  • Bij aangifte van overlijden moet u de ‘verklaring van overlijden’ overleggen. Dit is de officiële vaststelling van overlijden door een arts. Deze regelt de begrafenisondernemer voor u.
  • Neem ook uw legitimatiebewijs mee.

Staat de overledene ingeschreven als in de gemeente Den Haag? De gemeente past dan de gegevens van die persoon aan in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP).

Staat de overledene niet in de gemeente Den Haag ingeschreven? Dan geeft Publiekszaken dit door aan de gemeente waar hij of zij staat ingeschreven.

Bijzondere gevallen

In de bijzondere gevallen maakt de gemeente een akte van overlijden op, bijvoorbeeld bij:

  • een vermoeden van overlijden (rechtsvermoeden). Als een lichaam niet is teruggevonden, maar het overlijden zeker is, kan de rechtbank verklaren dat de persoon is overleden.
  • een levenloos geboren kind.

Verklaring van erfrecht

Een aangifte van overlijden is geen verklaring van erfrecht. Met de verklaring van erfrecht kunnen erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op de bezittingen en schulden van de overledene. U vraagt een verklaring van erfrecht aan bij een notaris die in Nederland is gevestigd.

Kosten

Een afschrift van de overlijdensakte kost € 12,70 (plus portokosten bij een schriftelijke aanvraag). U ontvangt hiervoor een rekening.

U kunt op de stadsdeelkantoren alleen pinnen. Op stadsdeelkantoor Centrum kunt u pinnen en contant betalen.  

Gepubliceerd: 
05 februari 2014
Laatste wijziging: 
13 maart 2015

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?