Uw zoekopdracht

Bijstand voor startende ondernemer

Gepubliceerd: 
24 augustus 2009
Laatste wijziging: 
07 juli 2014

Voor het starten van een bedrijf kunt u bijstand voor zelfstandigen (BBZ) aanvragen bij de gemeente. De bijstand kan bestaan uit een tijdelijke uitkering en/of startkapitaal.

Ondernemingsplan

Om de bijstand aan te vragen, moet u uw ondernemingsplan inleveren bij het Bureau Zelfstandigen van de gemeente. Dit bureau bepaalt of uw bedrijf levensvatbaar is. Het bedrijf moet bijvoorbeeld voldoende opleveren voor een inkomen en voor investeringen en aflossingen. Wordt het plan goedgekeurd? Dan kunt u bijstand voor zelfstandigen (BBZ) krijgen.

Niet te vroeg starten

Let op dat u uw bedrijf nog niet start voordat uw aanvraag is goedgekeurd. De gemeente moet voor uw bijstandsaanvraag namelijk veel gegevens onderzoeken. Dit onderzoek kan een paar maanden duren. Als u eerder start, dan vervalt uw huidige uitkering.

Bent u al gestart met uw bedrijf, maar is uw bijstandsaanvraag nog niet goedgekeurd? Dan kunt u om de periode te overbruggen een lening aanvragen om van te leven. Dit zijn voorschotten op uw BBZ-uitkering. De gemeente verrekent de voorschotten later met uw bijstand als uw aanvraag wordt goedgekeurd. Als uw aanvraag wordt afgekeurd, moet u de lening terugbetalen.

Uitkering eerste periode

Als uw bedrijf de eerste tijd nog niet genoeg opbrengt om van te leven, kunt u een periodieke uitkering krijgen. De uitkering is een aanvulling op uw inkomen uit het bedrijf en het inkomen van uw eventuele partner. De hoogte van de uitkering wordt voorlopig vastgesteld. Na het boekjaar wordt de definitieve uitkering vastgesteld, omdat dan het inkomen uit uw bedrijf bekend is. Was uw inkomen hoger dan verwacht? Dan moet u een deel van de uitkering terugbetalen. Was uw inkomen lager? Dan doet de gemeente u een nabetaling.

De uitkering begint bij de start van het bedrijf en duurt 6 maanden. Als u de uitkering langer nodig heeft, dan beoordeelt de gemeente de ontwikkeling van uw bedrijf. De gemeente verlengt de uitkeringsperiode bij goede ontwikkeling. Als het bedrijf zich niet goed ontwikkelt, dan stopt de gemeente uw bijstandsuitkering.

Startkapitaal

U kunt een startkapitaal aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van machines, inventaris, voorraad, een vervoermiddel, verbouwingskosten, aanloopkosten en waarborgsommen.

Het startkapitaal is een lening die u afsluit met de gemeente Den Haag. Over de lening betaalt u rente. U moet de lening binnen maximaal 10 jaar hebben afgelost.

Hoe vraag ik het aan

U vraagt bijstand voor zelfstandigen aan bij het Bureau Zelfstandigen van dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Voor het maken van een afspraak is het bureau telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 9.00 tot 12.00 uur.

Telefoon (070) 752 63 00

Binckhorstlaan 119
2516 BA Den Haag

 

Gepubliceerd: 
24 augustus 2009
Laatste wijziging: 
07 juli 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?