Uw zoekopdracht

Grondwaterproblemen bij nieuwbouw

Gepubliceerd: 
18 augustus 2009
Laatste wijziging: 
28 augustus 2014

Koopt u een nieuwbouwwoning in Den Haag? Met wat handige tips voorkomt u in de toekomst wateroverlast in uw huis. Dat is zelfs al mogelijk tijdens de bouw van het pand.

Voor de oplevering

Tijdens de bouw van woningen rijdt er veel bouwverkeer door de omgeving. Vaak met zwaar bouwmaterieel. Hierdoor wordt de ondergrond geplet en kan er geen water meer doorheen zakken. Dit heet 'verdichting' van de ondergrond. Vlak voor de oplevering krijgen de tuinen een laag teelaarde. Maar zonder dat de verdichte grond wordt omgeploegd. Als het dan gaat regenen, blijft het water in de tuinen staan.

Wat u kunt doen? Let op dat de grond van de tuinen wordt bewerkt of omgeploegd. In het technische bouwplan van uw huis staat aangegeven of de aannemer dit regelt. Zo niet: regel het zelf. Bijvoorbeeld door een gespecialiseerd grondwerkbedrijf in te schakelen.

Bij overdracht en daarna

Vraag bij oplevering naar de drainagevoorzieningen in en om de woning. Vraag ook hoe u de drainage moet onderhouden. Controleer de werking van die drainagevoorzieningen. De meeste nieuwbouwwijken hebben een permanent drainagestelsel in de openbare ruimte.

Maar het kan voorkomen dat er leidingen in uw grond liggen (particuliere grond en leidingen), die uitkomen op het publieke drainagestelsel. U als eigenaar bent verantwoordelijk voor de particuliere leidingen. Controleer ze regelmatig en spuit ze door als dat nodig is.

Vochtige kruipruimte

Wanneer de afvoer van water in de grond niet goed werkt, wordt de kruipruimte vochtig. En dat veroorzaakt stank of optrekkend vocht. Let daarom goed op of uw kruipruimte droog is.

Een kruipruimte mag niet dieper worden aangelegd dan 60 centimeter vanaf de onderkant van de vloer. Is de ruimte dieper? Dan is het mogelijk dat hier water in komt. Vaak met stank, insecten of schimmel. Vult u voor de hygiëne uw kruipruimte met bijvoorbeeld zand of schelpen. Dit houdt het vocht tegen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw kruipruimte kunnen opvullen met materiaal.

Bouwfouten

Water in de kruipruimte wordt ook veroorzaakt door bouwkundige fouten. Zoals een verkeerd aangelegde binnenriolering van uw douche of toilet. Of misschien is uw riolering niet aangesloten op de hoofdriolering. Gebreken door bouwfouten kunt u verhalen via het GIW (Garantie Instituut Woningbouw).Gepubliceerd: 
18 augustus 2009
Laatste wijziging: 
28 augustus 2014

U verlaat DenHaag.nl. Wilt u doorgaan?